Skip to content

Lakások és házak energetikai besorolása

  Ma már Magyarországon nem lehet ingatlant eladni energetikai besorolás tanúsítvány nélkül. Ezért ebben a cikkünkben ezt a témát járjuk körbe, megvizsgáljuk, hogyan lehet a besorolási szintek között szintet lépni, illetve milyen előnnyel is jár, hogyha magasabb energetikai szinten van az ingatlan. Ez az irat egy skálán sorolja be az ingatlanokat energetikai tulajdonságai alapján, és javaslatot tesz, hogyan érhet el az ingatlan energia megtakarítást.

  Besorolási szintek

  2016-tól egy új rendszerben történik az ingatlanok besorolása. Azelőtt „A+”(legjobb) illetve „I”(legrosszabb) közötti skálán változhatott a minősítés, jelen időszakban pedig egy két betűs skála osztja be az ingatlanokat „AA++”(legjobb) és „JJ”(legrosszabb) minősítés között.


  AA++<40%Minimális energiaigényű
  AA+40-60%Kiemelkedően nagy energiahatékonyságú
  AA61-80%Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb
  BB81-100%Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelel.
  CC101-130%Korszerű
  DD131-160%Korszerűt megközelítő
  EE161-200%Átlagosnál jobb
  FF201-250%Átlagos
  GG251-310%Átlagost megközelítő
  HH311-400%Gyenge
  II401-500%Rossz
  JJ>500Kiemelkedően rossz
  Energetikai besorolás táblázat

  Osztályzat javítása

  Ahhoz hogy a besorolási szintek között előrelépés történjen mindenképp fejleszteni kell az ingatlanon, hogy minél kevesebb energiaigénye legyen. Ezt számos módon, például a szigetelés javításával érhetjük el legegyszerűbben, nyilvánvalóan, hogyha jobb szigeteléssel rendelkezik az adott ingatlan, ritkábban kapcsol be a konvektor, vagy villanykazán, így az energiaigény csökken. Például a falak polisztirollal való szigetelésével elérhető az EE osztályból CC osztályba történő átkerülés.

  További lehetőség lehet az elöregedett nyílászárók cseréje is, mely szintén a jobb szigetelést eredményezi. Összességében minél kevesebb hő távozik a környezetbe annál kisebb a fűtési energiaigény.


  BB osztályzat elérése

  Ennek a szintnek az elérése azért fontos, mert 2021-től csak közel nulla energiaigényű új házak épülhetnek, melyek energiaigényének minimum 25%-át megújuló energiából kell biztosítania, amit legegyszerűbben napelemes rendszerekkel lehet elérni.

  Gyakorlati előnyök magasabb besorolásnál

  Nézzük meg milyen előnyei vannak a gyakorlatban a magasabb energetikai besorolásnak. 

  A magasabb besorolás kevesebb energiaigényt hoz, de mit is jelent ez? 

  Nézzünk meg egy példát, ahol villanykazánnal fűtünk. 

  Ha kisebb az energiaigényünk kevesesebb energia szükséges ugyanazon hőmérséklet eléréséhez. Így egy például „CC” besorolású ingatlan felfűtéséhez 30 W teljesítmény szükséges köbméterenként, míg ez az érték egy „EE” osztálynál 50 W értékkel számolható. 

  Egy 100m2-es alapterületű ház, mely belmagassága 2,7 méter esetén 270 légköbméter felfűtése szükséges. Ezt egy „CC” besorolású 30 W köbméterenkénti értékkel számolva megkapjuk, hogy (270×30) 8100 W teljesítménnyel tudjuk felfűteni. Ugyanez egy „EE” osztálynál (270×50) 13500 W teljesítményt igényel. 

  Ezeket az értékeket ismerve könnyen meghatározható, hogy mekkora napelemes rendszer szükséges a fűtési igények kiváltására. Az első esetet tovább számolva egy 9kW-os napelemes rendszerrel biztosan kiváltható fűtésszámlánk, és egy átlagos esetben 3-4 kW-tal a villanyszámla is. Ezt összeadva egy 12-13 kW-os napelemes rendszerrel rezsimentessé tehetjük ingatlanunkat. Valamint a napelemeket használva a „BB” besorolás is elérhetővé válik, mely egy újépítésű háznál a jövőben elengedhetetlen lesz. 

  Emellett természetesen ha az ingatlan eladására kerül sor, egy magasabb besorolású ház értéke magasabb, így magasabb árat is kérhetünk érte. 

  Összességében elmondható, hogy az ingatlan energetikai besorolása elsősorban a szigetelés javításával, és megújuló energiaforrás használatával érhető el. Minél jobb az épület energetikai besorolása, annál kevesebb energiát igényel annak felfűtésére. Minél jobb energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik az ingatlan annál magasabb az értéke.

  Alábbi videóból még több információt tudhatsz meg.