Skip to content

Hogyan válasszunk invertert? Mire figyeljünk oda

  Egy napelemes rendszer egyik legfontosabb eleme az inverter. Így nem árt tudni róla, néhány fontos dolgot, melyek befolyásolhatják a napelemes rendszert.

  De mi is az az inverter?

  Az inverter feladata a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá történő átalakítása, és a napelemek által termelt maximális energia kinyerése.

  Lássuk tehát mi alapján érdemes invertert választani.

  Üzem szerint

  Megkülönböztethetünk hálózatra csatlakozó, és szigetüzemben használatos invertereket.

  A szigetüzemben működő inverterekre nem vonatkoznak szolgáltató megkötések. Széles körben találkozhatunk típusaival. Jelalak szerint például alkalmas lehet a négyszög, trapéz, módosított szinusz jelű inverterek alkalmazása is. Mivel nem kell komolyabb követelményeknek megfelelniük, így árban is kedvezőbbek lehetnek, mint a hálózatra csatlakozó inverterek.

  A hálózatra csatlakozó inverterek esetében mindenképp szükséges, hogy az áramszolgáltató engedélyezze annak bekötését a hálózatra. Ennek a legfontosabb feltétele, hogy tisztán szinuszos jelalakot biztosítson, hiszen a szolgáltatói hálózatról érkező villamos áram is szinuszos jelalakban érkezik meg a fogyasztókhoz. Továbbá ezeket az invertereket csak akkor lehet működtetni, ha kapcsolat van a szolgáltatói hálózattal, önálló működésre nem képesek.

  Fázisszám szerint

  Fázisszám szerint két típussal, 1 illetve 3 fázisú inverterekkel találkozhatunk. Az egyfázisú invertereket a kisebb teljesítményű rendszerekben alkalmazzák, jellemzően 5kW-os teljesítményig állnak rendelkezésre. Míg 3 fázisú inverterek 5kW teljesítmény feletti teljesítmény kezelésére alkalmasak.

  Munkapont követés

  inverter MPPT

  A napelemek működése során egy olyan munkapont van, ahonnan belőlük a maximális energia nyerhető ki. A mai modern inverterek képesek ezt a munkapontot megkeresni. Ennek a funkciónak a neve az MPPT. Amennyiben két különböző területre történik a napelemes panelek elhelyezése (pl. keleti, nyugati oldal) ott valószínű, hogy nem ugyanott van a maximális munkapontja a két oldanak. Ekkor célszerű olyan invertert választani ami 2 MPPT-vel rendelkezik, ez által mind a két oldalhoz külön megkeresi azt a munkapontot ahol a legjobb hatások érhető el.

  Információszerzés

  inverter termelés monitorozás

  Ki ne szeretné nyomon követni a napelemes rendszerének a működését? Manapság választhatók olyan inverterek amelyek rendelkeznek, vagy bővíthetők wifi modullal. Ennek előnye, hogy az inverter által gyűjtött adatokat gyűjti, és az internetre küldi, ennek segítségével akár telefonról is nyomon követhető a rendszer teljesítménye.

  Egy folyamatos monitorozást biztosít. Így sokkal kommunikatívabbá, a felhasználó számára is érdekes információkat biztosító eszközzé válik az inverter. Akár havi szinten lebontható a termelt energia mennyisége. Továbbá az adatok monitorozása a karbantartás szempontjából is hasznos lehet, hiszen ha azt látjuk, hogy az előző évekhez képest visszaesett a termelt energia mennyisége, akkor a napelemek tisztításával, felületek portalanításával csökkenthető a veszteségek mértéke.