Skip to content

Hova ne telepíts napelemet?

  A napelem rendszer egyik fontos tulajdonsága, hogy szinte bárhova és könnyen telepíthető. Egy dolog viszont fontos, hogy legyen. Na mi az? Hát persze, hogy a napfény! 🙂 Megfelelő mennyiségű napfény nélkül a beruházásunk csak soká, vagy akár nem is fog megtérülni.

  Nézzük meg hova nem érdemes telepíteni.

  Északi oldal

  A napelemek tájolását tekintve déli oldalon 100%-os, dél-nyugati és dél-keleti oldalon 90%-os, míg keleti és nyugati oldalon 80%-os hatásfokkal termelnek. Ha csak északi oldal jöhet szóba a telepítéskor, akkor felejtsd el a telepítést. Egyszerűen nincs értelme.

  Az alábbi összehasonlításon jól láthatjuk, hogy egy északi telepítésű napelemes rendszer feleannyi áramot termel, mint egy déli. A késő őszi, kora tavaszi illetve a téli termelés szinte elhanyagolható.

  Észak és dél termelés különbség

   

  Árnyékoló tereptárgyak

  Tételezzük fel, hogy a tetőd a megfelelő égtájak felé néz, de belóg egy vagy több fa, vagy még rosszabb egy másik tető vagy ház árnyékolja le. Lehet, hogy  valamennyi napsugárzás éri a paneleket napközben, de mi értelme annak, ha csak 50% termelnek a nap folyamán. Megint csak pénzkidobás. A fákat ki lehet vágni vagy meg lehet metszeni. Ez a Te döntésed, hogy beáldozod-e az unokáidnak ültetett fát. 🙂

  Persze okos napelemekkel, lehet javítani a termelésen, de a beruházás sokkal magasabb költségekkel jár.

  Nem megfelelő tetőszerkezet

  Habár a napelemek külön-külön nem olyan nehezek, de 15 darabnak és a tartószerkezetnek már jelentős súlya van. A gyenge gerendák megrogyhatnak, még rosszabb esetben eltörhetnek és akkor, a befektetett pénzünk a padláson fog landolni.

  Továbbá, az elkorhadt vagy szúrágta gerendákhoz nem lehet biztonságosan rögzíteni a napelem tartó profiljait. Elég egy nagyobb széllökés, és rögzítő csavarok már ki is szakadtak a gerendából.

  Természetesen egy megbízható napelem szerelő csapat jelezni fogja, hogy ha a tetőszerkezet alkalmatlan a telepítésre.

  Mi a teendő, ha a fenti problémákba ütközöl?

  A legegyszerűbb megoldás, ha a paneleket a földre telepíted. Persze, ehhez elegendő területnek kell lenni és figyelembe kell venni, hogy a kerted akár jelentősen is csökkenhet.