Skip to content

Infrapanel Fűtés Részletes Bemutatása

  Napjainkban egy új modern fűtési alternatívát kínálnak az infrapanelek, melyek működéséhez elektromos áramra van szükség. Az infrapanel kinézetre egy téglalap alakú fehér (vagy valamilyen mintával ellátott) fűtőtest, mely vastagsága igen kevés, kb 2 cm. 

  Infrapanel falon és mennyezeten

  Telepítése

  Telepítésének nagy előnye pl. egy hőszivattyús rendszerrel szemben, hogy rendkívül kevés szerelési munkát igényel, padló, fal bontása nélkül is könnyedén pár csavarral felszerelhető, működéséhez elektromos áram szükséges, melyet szimplán egy konnektorról megkaphat, de esztétikai szempontból közvetlen hálózatra is csatlakoztatható. Elhelyezése többnyire mennyezetre történik a megfelelő egyenletes hőleadás miatt, de falra is telepíthető.


  Infrapanel Fűtés Működése

  infrapanel radiátor fűtés

  Ahogyan a neve is utal rá az infravörös sugárzáson alakul a működése. Az úgynevezett távoli infravörös rétegnek nincsen fénye, és semmilyen már káros mikrohullámú sugárzása, szimplán csak hőt közöl. Ezen a sugárzáson alapul az egyik nagy előnye, mégpedig, hogy a többi fűtési módszerrel szemben (gázfűtés, vegyestüzelés, klímával fűtés) nem a levegőt, a „közeget” melegíti, hanem az általa keltett sugarak a tárgyakban (emberi testben) nyelődnek el, azokat melegíti, melyek így nem vonnak el hőt a hagyományos fűtési módszerekkel ellentétben, ahol felmelegítjük a levegőt, és a hideg tárgyaink elvonják annak melegét. Itt elsőként a tárgyak kerülnek felmelegítésre, és ezek közvetve melegítik a levegőt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szobában található tárgyak felülete melegebb lenne, érzésre ugyanolyan hőmérsékletű lesz, mint maga a szobának a hőmérséklete, egyszerűen csak nem lesz hidegebb annál. 

  infrapanel fűtés szoba
  Mennyezeti infrapanel fűtés

  A kívánt hőmérséklet beállítása egy termosztáton keresztül történik, így minden szoba külön-külön vezérelhető, és beállítható. Fogyasztása, ahogy a legtöbb esetben itt is a ház szigetelésén múlik, a tárgyak felmelegítésével csak a külső környezet felé áramolhat a szoba melege.


  Infrapanel Kalkulátor

  Előnyök

  Ezzel a fűtési módszerrel 2-3 °C-al is jobb hőérzetet tudunk biztosítani, mint a hagyományos módszerekkel ugyanazon hőmérsékleten, köszönhetően, hogy az emberi testre is hatással van. Továbbá azzal, hogy a tárgyakat melegítjük a szoba később is hűl ki, hiszen a tárgyak tovább tartják hőmérsékletüket, mint a levegő. Valamint nem lesz olyan probléma, hogy a szoba felső mennyezeti részénél melegebb lesz a levegő, míg lent hideg marad, hiszen a tárgyak a szoba alsó részén kerülnek felmelegítésre, így ideális nagy belmagasságú helyiségek fűtésére is. 

  Kapcsolódó: Esettanulmány: Napelemes fűtésrendszer infrapanellel és klímával


  Gyakorlati megoldások & költségek

  Az előbbiekben említett nagy belmagasságú szobákon túl kisebb helyiségek fűtésére (pl. fürdőszoba) is alkalmas. Gazdaságos megoldás egy olyan esetben ahol a nagyobb helyiségek más megoldással (pl. klímával) kerülnek felfűtésre, de a kisebb helyiségben ezek üzemeltetése nem kivitelezhető, vagy éppen nem gazdaságos. Ilyenkor gyakorlatilag egy 5db infrapanel ára 200.000 Ft. Tekintve, hogy más megoldással milyen plusz költségek merülhetnek fel (padlófűtésnél komoly bontási munkálatok) egy alacsony beruházási költséggel rendelkező megoldást kínál.


  Összegezve

  Azzal, hogy elektromos árammal működtethető közvetlenül a környezetünket nem szennyezi, és egy megfelelő méretű napelemes rendszerrel az energiaigénye kiváltható. Így összességében elmondható, hogy egy viszonylag alacsony beruházási költséggel, bontási műveletek nélkül telepíthető karbantartást nem igénylő fűtési alternatívát nyújtanak az infrapanelek, melyek villamosenergia igénye akár egy megfelelően méterezett napelemes rendszerrel kiváltható, a meglévő villanyszámla mellett.