Skip to content

Monokristályos és polikristályos napelem típusok összehasonlítása

  Gyakran ismételt kérdés, hogy melyik a hatékonyabb a monokristályos vagy a polikristályos napelem. Itt összehasonlítjuk monokristályos és polikristályos napelemeket több szempont szerint.

  Napelem hatásfoka

  Felhasználói szinten az egyik legfontosabb különbség a két fajta között az általuk biztosított hatásfok. A monokristályos napelemre általánosságban elmondható, hogy néhány százalékkal jobb hatásfokkal rendelkezik kb. 16-19 %, míg a polikristályos típus körülbelül 14-18% közötti értékre sorolható be. Tehát a különbség elhanyagolható.

  Kapcsolódó: A napelemes rendszer részei és működése


  Árak

  A később leírt gyártási technológia következtében a polikristályos típusokról elmondható, hogy a könnyebb gyártási technológiája révén az áruk valamivel kedvezőbb, mint a monokristályos típusnak. Éppen emiatt a hatásfok-ár aránynak köszönhetően hazánkban lakossági szinten a legelterjedtebb napelem típusnak mondható.


  Monokristályos és polikristályos napelemek fény hasznosítása

  A működéshez nem árt tudni, hogy melyik típus milyen előnyökkel, hátrányokkal rendelkezik a fény hasznosításának tekintetében. A polikritályos napelemeknél előnyként említhető, hogy a szórt fényt is jól hasznosítják, míg a monokristályos típus esetében a közvetlen napfényt hasznosítja jobb hatásfokkal, szórt fénnyel kevésbé működik hatékonyan.

  Kapcsolódó: Hogyan működik a napelem


  Garancia és élettartam

  Habár a napelem gyártók mind külön-külön vállalnak garanciát a napelemekre általánosságban elmondható, hogy mind a monokristályos, mind a polikristályos napelemek esetében a gyártók 25 év teljesítmény garanciát szoktak vállalni a napelemekre, mely azt jelenti, hogy biztosítják a napelemek 80 %-os teljesítménybeli hatásfokát 25 éves távlatban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy 25 év az a maximális élettartam amit a napelemek kibírnak, élettartamuk ezen felüli értéken kb. 30 éves szintre tehető, mely rendkívül magas érték.


  Gyártási technológia

  Alapvető különbség a két kristályos napelem típus között az elkészítésükhöz szükséges gyártási folyamat.

  Videó: Gyártás folyamata

  Monokristályos napelem:

  Egy különleges, erre a célra megfelelő kemencében kezdődik a gyártásának első lépése. A kemencében kb. 1000 °C-ra felmelegítik a fő alkotó egységét a szilíciumot, mely ezen a hőmérsékleten megolvad. A megolvadt szilíciumba függőlegesen egy vékony henger alakú rudat mártanak, amit ezután nagyon lassú forgatás mellet kihúznak belőle. Ezt a folyamatsort addig ismétlik, míg a kellő méretet nem kapják.

  Ez után a szilícium kihűl, és egy tömbben dermed meg, innen is kapta a nevét. Az ekkorra megdermedt szilícium rudakat nyolcszög alakúra formálják, megkapva ez által a későbbi cellák formáját. A nyolcszögletűre csiszolás miatt akár szabad szemmel is megkülönböztethetőek a polikristályos napelemektől.

  A nyolcszögletű rudakat ezután vékony korongokra szeletelik. A kapott korongok ezt követően egy tisztításon esnek át, majd barázdás réteget képeznek rajta, hogy ne verjék vissza a napnak a sugarait, és ez által hatékonyabban működjenek. A korongok, amik maguk a cellák ez után megkapják a pozitív, és negatív töltésű oldalait. A töltéseket foszforral, vagy bórral történő szennyezés következtében kapják meg a cellák. Az utolsó lépésben pedig megkapják a vezető csíkokat, mellyel az egyik cellából eljut a megtermelt áram a következő cellába.

  Polikristályos napelem:

  Gyártása egy öntési eljárással kezdődik. Ekkor a szilíciumot vákuumban hevítik fel olyan mértékben, hogy önthetővé váljon. A felhevített szilíciumot grafitformába öntik, ahol megkezdődik az anyag kihűlése. A lehűlés során az anyag kikristályosodik, és számos kisméretű kristály keletkezik. Ez úgy jön létre, hogy a kristályosodás több pontból indul meg, így a megszilárdult szilícium többkristályos lesz, innen kapva nevét.

  Az így kapott blokkokat hasábokra, és ezt követően lapokra szeletelik így megkapva a négyzetes alakjukat. Ezt követően itt is egy töltött részt hordanak fel, egy hátsó érintkező réteget kap, továbbá az elülső oldalon az áram útját biztosító vezetékeket.

  Összegzés:

  Melyik a jobb? A monokristályos vagy polikristályos napelem?

  A monokristályos napelem hatásfoka valamennyivel jobb és a közvetlen napfény esetén hatékonyabbak. A polikristályos napelemek némileg olcsóbbak és a szórt napfényt jobban hasznosítják.

  Monokristályosmono Polikristályos
  poli
  Hatásfok 16-19% 14-18%
  Ár Drágább Olcsóbb
  Fényhasznosítás Közvetlen napfénynél hatékonyabb Jóbban hasznosítják a szórt fényt
  Garancia Egyforma Egyforma
  Szín Fekete árnyalatúak Kékes árnyalatúak