Skip to content

Miért optimális hely Magyarország a napenergia felhasználásához?

  Kicsiny országunk a napenergia kihasználásának szempontjából elég szerencsés helyzetben van. Nézzük meg miért.

  Napsütéses órák száma

  A napsütéses órák száma 2018-ben

  2018 napsütéses órák száma (forrás: www.met.hu)

  Átlagban a napsütéses órák száma 2200-2300 körül mozog éves szinten. Az Alföldön ez meghaladja a 2400 órát, de néhol több, mint 2500. A legkevesebb napfényt a magasabban fekvő területek kapják, de ezeken a területeken is 2100 óra/év. Ez azt jelenti, hogy a napelemeket az év 90-110 napján éri napfény elhelyezkedéstől függően. És, az elmúlt évtizedeket figyelembe véve a napsütéses órák száma folyamatosan növekszik.

  A napsugárzás teljesítménye

  Hallottál már a napállandóról? Ennek, az értéke 1361 watt/m2. Amikor a napsugarak merőlegesen esnek a légkörre, akkor 1361 watt jut egy négyzetméterre.

  Természetesen, a földfelszínre telepített napelemeket nem éri ekkora energia. A sugárzás egy része visszaverődik, más részét elnyeli a légkör és a felhőzet. És, persze mivel a Föld forog és kering a nap körül, ezért a beesési szög is folyamatosan változik napszaktól és évszaktól függően.

  Magyarország sugárzásviszonya

  Magyarország sugárzásviszonya | Forrás: tudasbazis.sulinet.hu

  Na, de mennyi marad?

  A maximum 1000 watt/m2, de ez is csak a déli órákban, amikor egy darab felhő sincs az égen. Vékony felhőzet esetén 20-30% a csökkenés, vastagabb felhőzet esetén 40-50%, és a nagyon vastag felhőzet pedig elviheti a földet ért energia 80-95%-át is.

  Mit jelent ez Magyarországot és a napelemek hatékonyságát tekintve?

  • Az országban a napsugarak beesési szöge télen 18-21° és nyáron 65-68° között változik.
  • Az éves napsütéses órák száma 2200-2300 körül van.

  A sokéves meteorológiai adatok alapján kiszámolták, hogy Magyarországon a vízszintes felületre érkező napsugárzás éves átlagos hőmennyisége 1280 kWh/m2. Azonban, ha a napelemek déli oldalon és 45° helyezkednek el, akkor ez az érték 7-8%-kal magasabb.

  Magyarország sugárzási viszonyai

  A térképet nézve felmerülhet a kérdés, hogy azok, akik a kevésbé “hatékony” részen élnek, érdemes-e napelemes rendszerbe fektetni.

  A különbség csak néhány százalék, így gyakorlatilag a rendszer telepítésekor a földrajzi helyzetet nem veszik figyelembe. Mindent összevetve bárhol élsz az országban érdemes elgondolkodni a napelemek felszerelésén.

  A nagy “napelemes” országok

  Köztudott, hogy néhány nyugat-európai ország, mint például Németország vagy Ausztria élen jár a napelemes rendszerek telepítésében.

  Mennyi náluk a napsugárzás teljesítménye?

  Az alábbi térképen jól látszik, hogy náluk 10-30% kevesebb az egy m2-re eső mennyiség. Mégis a telepítések folyamatosak.

  napelem termelési potenciál EU

  Napenergia besugárzás és fotovoltaikus energiatermelési potenciál az EU-ban