Skip to content

Melyik évszakban telepítsünk napelemes rendszert?

  Habár technikailag az év bármelyik szakaszában lehetőségünk van napelemes rendszert telepíteni a házunkra, hogy a napsugárzásból származó energiát villamos energia előállítására használjuk. Mégis célszerű lehet elgondolkozni azon, hogy mégis melyik évszakban érdemes telepítésen gondolkodni. Lássuk ebben a témakörben milyen előnyös választási lehetőségeink vannak.


  Nyári időszak előtti kivitelezés

  A háztartási méretű napelemes kiserőmű telepítése esetén a legjobb választás úgy időzíteni a napelemes rendszer elkészültét, hogy az a nyári legtöbb napsütéses órákkal rendelkező napokra üzembe helyezésre kerüljenek.

  Mivel a napelemek közvetlenül a napsugárzásból származó energiát hasznosítják, így magától értetődő, hogy minél több napsugárzás éri a napelemeket, annál több energia nyerhető ki a rendszerből. Általánosságban elmondható, hogy egy napelemes rendszer villamos energia termelésének nagy részét a nyári hónapokban biztosítja. Magyarországon példának okán a július a legtöbb napsütéses óraszámmal rendelkező hónap, megközelítőleg 250 óraszám feletti értékkel. Míg például egy januári, vagy decemberi hónapban ahol az 50 órát sem biztos, hogy eléri.

  termelés havi bontásban
  5 KW napelemes rendszer termelése havi lebontásban (déli tájolás, 35° tető)

  Év vége, év eleje

  Az előző pontban említettek alapján fontos irányelvként volt megemlítve, a nyári időszak előtti telepítés, mégis jó választás lehet az év végi telepítés is. Ennek oka, hogy a hálózatra csatlakozó háztartási méretű napelemes kiserőmű esetében az illetékes áramszolgáltató (EON, ELMŰ, NKM) egy úgynevezett éves szaldós elszámolást biztosít a napelemes rendszerek termelésének függvényében. Ez azt jelenti, hogy éves szinten méri a hálózatba történő forgalmat, ezzel arányos díjakat. Így három lehetőséget különböztethetünk meg.

  • Első esetben a fogyasztott mennyiség több, mint a napelemes rendszer által termelt energia, ekkor a szolgáltatói hálózatból is vételezünk energiát. Ilyen esetben a kettő közötti különbséget kell megfizetni az áramszolgáltató irányában.
  • Második esetben a fogyasztott energia mennyisége megegyezik a napelemek által termelt energia nagyságával. Ilyenkor a villanyóra áll, nincsen forgalom, ez által nem kell a forgalomból származó díjakat megfizetni.
  • Harmadik esetben a napelemek által termelt energia több mint a háztartás által fogyasztott energia, ekkor a szolgáltató fizet a felhasználónak a többlet termelt energiamennyiség mértékének megfelelően.

  Ezt látva érdemes lehet az év végére, decemberre is időzíteni a rendszer üzembe helyezésének időszakát, habár így még decemberbe is termel a rendszer, mely ekkor még közel sem a rendszerből nyerhető maximális energiát biztosítja mégis kevesebb, mint egy hónappal később (januárban) már egy teljes év áll rendelkezésre, hogy a szaldós elszámolás leghatékonyabban kihasználásra kerüljön.

  Természetesen ezt látva még jobb, hogyha a januári hónapban készül el a rendszer.


  Telepítési, engedélyeztetési idő

  Ezeknek az időszakoknak a betartásánál figyelni kell arra, hogy egy napelemes rendszer elkészülési ideje nem 1-2 hét, hanem több hónap kb. fél év. Így nehezebb pontosan megállapítani mikorra készül el egy adott rendszer, mégis nagyságrendileg havi szinten megbecsülhető. A teljes rendszer elkészülési ideje azért ilyen sok idő, mert nem csak a telepítési idővel kell számolni, ami átlagosan 1-2 napot vesz igénybe, hanem a hálózatra történő csatlakozás engedélyeztetési folyamatával, a jelenlegi mérőóra cseréjével (mely új mérőórával lehetőség van a fogyasztás, és termelés mérésére) is számolni kell.


  Mikor telepítsünk napelemet?

  Összességében elmondható tehát, hogy úgy érdemes napelemes rendszert telepíteni, hogy az a nyári legtöbb napsütéssel rendelkező évszak előtt telepítésre, és áramszolgáltató általi mérőóra cserére kerüljön. Így az éves elszámolásba számításba kerül az ekkor megtermelt energia mennyisége, melyet egy kevésbé napos késő őszi, téli időszakban visszavételezhetünk a hálózatból, ez által ténylegesen nullára kihozható a villanyszámla.