Skip to content

Mennyire ellenállóak a napelemek a különböző hatásoknak?

  Sokunkban jogosan felmerül a kérdés, hogy mennyire bírják a napelemek a különböző környezeti hatásokat. Mennyire sérülnek a panelek egy nagy jégeső esetén? Mi történik, ha egy nagyobb kavics koppan rajtuk? Mit okozhat az extrém hideg, vagy meleg?

  A rövid válasz az, hogy a napelemek rendkívül ellenállóak, de nézzük a részleteket.

  Szigorú tesztek

  A napelem gyártóknak nagyon sok szigorú feltételnek kell megfelelniük. Az sem titok, hogy a különböző gyártók panelei között van különbség. De egy biztos, hogy mindegyik gyártó legalább 20 év garanciát vállal (legtöbbször 25 év, de akár 30 év is lehet), és ilyen hosszú garanciát csak megfelelően tervezett és gyártott termékekre lehet adni.

  A napelem egyik legfontosabb védelmi vonala az edzett üvegből készült felső réteg. De minden egyes réteg, illetve a keret is fontos szerepet tölt be. Maguk a napelem cellák eléggé sérülékenyek, ezért fontos a többszörös rétegzés.

  napelem modul rétegek

  A napelem gyártását követően egy sor vizsgálaton mennek keresztül melynek során a strapabíróságot (mechanikai tesztek) és a teljesítményt nézik.

  • Például, jégeső vizsgálatot végeznek melynek során a napelemet kb. 80 km/h sebességgel száguldó 2.5 cm átmérőjű jéggömbökkel bombázzák. (Ez már egy elég extrém időjárási helyzet, ami Magyarországon ritkán fordul elő.)
  • Nedves fagyási vizsgálatot végeznek, ami a téli strapabíróságot teszteli.
  • Tesztelik, hogy a panelek mennyire bírják a hőmérséklet ciklikus változását. Ami Magyarországot tekintve fontos, hiszen a tél és nyári hőmérséklet különbsége akár 50 foknál is több lehet.
  • Nézik a napelemek nyomásállóságát (minimum 250 kg/m2) és csavarási vizsgálatokat is végeznek. A panelek merevnek tűnnek, de elég rugalmasok, ami fontos tényező.

  És ez csak néhány a sok egyéb mechanikai vizsgálat közül.

  Az alábbi videóban megnézheted a SolarWorld panelek tesztjét.

  Magyarországi időjárási viszonyokról

  Szerencsére kis országunkban ritkák az extrém időjárási viszonyok, így nem kell félni, hogy a napelemek erős behatásnak lesznek kitéve.

  Én még nem hallottam arról, hogy egy tetőtéri ablak megrepedt volna egy heves jégeső után. Pedig a napelemekhez képest gyengébbek, hiszen csak két üveglapból állnak.

  Ilyen szempontból szerencsések vagyunk.

  Akkor mégis mire kell figyelni?

  Az egyik legfontosabb dolog a napelemek szakszerű felszerelése. A nem megfelelően rögzített panelek elmozdulhatnak, például azáltal ha alájuk kap a szél. Ezért fontos, hogy megbízható, referenciával rendelkező céggel végeztesd el a munkát.

  A benyúló fák nem csak a napelemek hatékonyságát csökkentik drasztikusan, hanem egy leszakadt ág megsértheti a paneleket is.

  Megbízható és jól ismert gyártótól származó napelemeket szereltess fel. Lehet, hogy egy kicsit drágább lesz a beruházás, de hosszú távon megéri. Ha egy panelt sokkal olcsóbban árusítanak, mint az átlagár, akkor az legyen gyanús.

  Mindent összevetve a minőségi napelemek rendkívül strapabíróak. Nem kell félned az időjárás viszontagságaitól, mert nem okoz nekik problémát. Évtizedeken keresztül teszik a dolgukat, szinte bármilyen karbantartás nélkül.