Skip to content

Miért fontos a helyszíni felmérés?

  Gyakran előfordul az, hogy napelemekkel foglalkozó cégek úgy adnak ki árajánlatot, hogy nem végeznek helyszíni felmérést, csak egy online felmérő lap alapján adnak kész ajánlatot. Mi azt javasoljuk, hogy ezeket az online kapott ajánlatokat csak tájékoztató jelleggel fogadjuk, ajánlat elfogadás előtt mindenképp végeztessünk helyszíni felmérést.

  Ebben a cikkünkben részletezzük, hogy miért is fontos az árajánlatszerzés előtt egy helyszíni szemlét kérni.

  Tájolás meghatározás

  A felmérés során a felmérő személy minden esetben meghatározza a tetőfelület pontos tájolását, mellyel a későbbiek során meghatározza, mekkora rendszerre van szükség az igények kielégítésére. Egy rosszul méretezett, akár a Keleti-Nyugati tájolást nem figyelembe véve könnyen előfordulhat, hogy a rendszer nem képes minden fogyasztási igényt kielégíteni, ezzel a későbbiekben hosszútávon kellemetlenséget okozva.

  Tető mérete

  Pontos méréseket kell végezni annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiségű napelem elhelyezhető-e az adott tetőfelületen. Sok esetben néhány 20-30cm is befolyásolhatja a telepíthető mennyiséget. Ezzel kW nagyságrendű teljesítménnyel is változhat a megvalósítható rendszerméret, mely egy kisméretű tetőfelület esetén rendkívül fontos a kívánt fogyasztás kielégítése szempontjából.

  Tető használható méretét a különböző árnyékoló tényezők is befolyásolják, ezt a felmérés során érdemes körüljárni van-e olyan fa, kémény, szomszéd épület mely árnyékolhat.

  Villanyóra környezete

  A felmérő személynek ellenőriznie kell a villanyóránál rendelkezésére álló teljesítményt (1-3 fázis, amperszám), mely befolyásolja a megvalósítható rendszer méretet, javaslatot tehet annak bővítésére, és a bővítés menetére. Valamint felméri, hogy szükséges-e a villanyóra szabványosítása az ad-vesz mérőóra cseréhez.

  Inverter helyének meghatározása

  Az online adatbekérők esetében szinte soha nem foglalkoznak azzal, hogy az invertert hova tervezik elhelyezni. Ez pedig egy fontos tisztázandó terület a napelem telepítés előtt, hiszen nevezhetjük a rendszer „agyának” az inverter, fontos hogy olyan helyre kerüljön, ahol élettartama a leghosszabb lehet, például kerülendő a padlás használata, mivel nyáron itt lényegesen melegebb a hőmérséklet, mely rövidítheti az élettartamot. A helyszíni felmérés során a felmérő személy javaslatokat tesz hova érdemes telepíteni az invertert.

  Projekt

  Megbeszélésre kerül a projekt menete, lefutási ideje, az hogy mi az a rendszerméret, amely telepíthető az adott ingatlanra, és a kívánt igényeket ki tudja elégíteni. Napelemeket nem csak a villanyszámla kiváltására lehet használni, hanem különböző elektromos fűtéssel a fűtésszámla is kiváltható. Egy helyszíni felmérés a legjobb alkalom megbeszélni ennek alkalmazási lehetőségeit. Nem mellesleg a különböző pályázati lehetőségekről is információt adhat a felmérő személy.

  Összegzés

  Összességében tehát látható, hogy számos olyan terület van mely az online ajánlat készítés során nem látható, de fontos befolyásoló tényező a napelemes rendszer tekintetében. Ezért azt javasoljuk, mindenképp úgy fogadjon el árajánlatot, hogy előtte helyszíni felmérést végeztek az ingatlanon. Így akár a későbbiekben jelentkező kellemetlenségek is elkerülhetők.

  Amennyiben napelemes rendszer telepítése előtt áll, és ingyenes helyszíni felmérést szeretne kérni, keressen fel bennünket az oldalon megtalálható elérhetőségen, és felvesszünk önnel a kapcsolatot.