Skip to content

3 fontos dolog, amit napelem telepítése előtt át kell gondolnod

  Mielőtt napelemes rendszert szeretnél telepíteni a következő lényeges dolgokat célszerű átgondolni, tisztázni.

  Mire szeretném használni a napelemes rendszert?

  Egy napelemes rendszert nyilvánvalóan a villanyszámla csökkentése, kiváltása miatt szokás telepíteni. Viszont kevésbé ismert, hogy akár a fűtés is kiváltható napelemes rendszerrel. Mégpedig úgy, hogy számtalan elektromos fűtési mód létezik amellyel biztonságosan felfűthető a ház. Ilyenek például a klímával, infrapanellel, norvég panellel történő fűtés. Ezekhez a berendezésekhez is méretezhető a napelemes rendszer. Így nem csak fogyasztók (pl. mosógép, villany, elektromos sütő) teljes fogyasztása váltható ki, mellyel nullázhatjuk a teljes villanyszámlát, hanem a téli időszakban a fűtés is megoldható, sőt klímával nyáron a ház hűtése is megoldott probléma.

  Ez természetesen azt jelenti, hogyha fűtésre is szeretnénk használni a napelemes rendszert, úgy több napelem elhelyezésére van szükség.

  Esettanulmány: Napelemes fűtési rendszer


  Hova telepítsem a napelemes rendszert?

  Leggyakoribb területi elhelyezés a tetőszerkezetre történik. Itt meg kell vizsgálni a tető alkalmasságát, a tetőfelület nagyságát, mennyi napelem helyezhető el rajta. Tetőn történő telepítésnél meg kell nézni, van-e déli tájolású felület ahol elhelyezhetőek a napelemek.

  Hogyha nincs déli felület sem kizáró ok, hiszen keleti, valamint nyugati tájolás esetén is csupán néhány százalékos hatásfokbeli veszteség jelentkezik.

  Emellett lehetőség van földön történő elhelyezésre is, ezt olyan esetekben érdemes fontolóra venni, amikor sok terület áll rendelkezésre a földön, nem foglalja el például az egész kertet a rendszer.


  Mennyi pénzt szeretnék befektetni a rendszerbe?

  Lakossági szinten a napelemes rendszerek millió forintos tételeknek tekinthetők. Kevésbé elterjedt, hogy lakossági szinten lehetőség van egy 0% kamatú hitel felvételére, mellyel nincs szükség arra, hogy azonnal kifizetésre kerüljön a napelemes rendszer. Sokan tartanak attól, hogy hitelt kelljen felvenni, de belátható, hogy a napelemes rendszer telepítése után a villanyszámlát teljesen képes kinullázni. Így a havi villanyszámlák helyett, és annál kevesebb összeget kell költeni a felvett hitelre, ezzel is már spórolva.

  Továbbá 5-10 éven belül teljesen kifizetésre kerül a hitel, melyen nincsen kamat, és ezután még a hitelt sem kell fizetni, teljesen ingyenesen működik a rendszer. Nem mellesleg a ház értékét is nagyban növeli ezt a megújuló energiát használó rendszer telepítése.

  Összegzés:

  összegzés