Skip to content

Most érdemes belevágni napelemes rendszer telepítésébe

  Bruttó elszámolás, szaldó helyett!

  A napokban érkezett a hír egy új program lehetőségről az Innovációs és Technológiai Minisztérium kidolgozásával, miszerint 30-40%-os támogatás érkezik napelemes rendszerrel. Ezzel a hírrel egyidejűleg jelent meg az éves elszámolásnak a változása is.

  Az Európai Unió jogszabály szerint 2024. január 1.-től az ÚJ felhasználóknak megszűnik az éves szaldós elszámolás lehetősége.

  Mit is jelent ez pontosan, mi változik ezzel, hogyan befolyásolja a már erőmű tulajokat?

  Jelen pillanatban amit tudni lehet, hogy aki 2023. december 31.-ig napelemes rendszert telepít, és hálózathaszálati szerződése van a szolgáltatóval, annak megmarad az éves elszámolás az ezt követő években is, mindaddig amíg új hálózathasználati szerződést nem kell kötni.

  Új hálózathasználati szerződést abban az esetben kell kötni, hogyha az ingatlan eladásra kerül, vagy elhunyt az a személy, akinek a nevén a villanyóra szerepel, vagy éppen a már meglévő napelemes rendszerét bővíteni szeretné a tulajdonos.

  Hogyha ezeket sikerül elkerülni, úgy nincs szükség új szerződés megkötésére, MARAD az éves elszámolás.

  Mi a különbség a szaldós elszámolás és a bruttó elszámolás között?

  Az éves szaldós elszámolás előnye, hogy a szolgáltató a termelt energia MENNYISÉGÉT (kWh) éves szinten nézni, ez által a nyáron termelt többlet energiát a téli időszakban a hálózatról pótolva tudja egyensúlyozni, így kinullázva a fogyasztást.

  Ha ez a szaldós elszámolás megszűnik, és BRUTTÓ elszámolást vezetnek be, akkor a szolgáltató nem a betáplált, és fogyasztott energia mennyiségét (kWh) veszi számításainak alapjául, hanem külön elszámolásba kerül a termelt, és fogyasztott energia Forintbeli összege. Aminek következtében a hálózatba kitáplált energiának összege kevesebb, mint az onnan vételezett energia kWh-kénti összege – ahogyan ez addig is történt, csak eddig nem a forintbeli összege volt számolva éves szinten, hanem az energia (kWh) értéke, ami megegyezik a hálózatra táplálás és fogyasztás tekintetében.

  Egy gyors egyszerű példát tekintve:

  Éves elszámolás esetén:

  Nyáron 1000kWh-val többet termelünk, akkor az éves szaldós elszámolás miatt télen ugyanúgy 1000kWh-t visszavételezhetünk a hálózatról.

  Bruttó elszámolás esetén:

  Nyáron 1000kWh-val többet termelünk, ezt egy bizonyos összegért a szolgáltató „megvásárolja”, majd télen, ha erre az 1000kWh-ra szükség van, azt egy másik összegért a szolgáltató „eladja” az ügyfél számára.

  Mi várható?

  Az elszámolt összegek pontos értékéről egyenlőre nem tudunk biztosat. Jelenlegi helyzetben, ami biztos, az a vételezett energia díja, mely 1kWh kb. 38Ft. A szolgáltatónak kitáplált energia átvételi ára a későbbiekben kerül meghatározásra.

  Az új napelemes támogatási lehetőségről még szintén nem áll rendelkezésre biztos információ, kidolgozás alatt van, a költségvetés helyzete is bizonytalan. Várhatóan 2021 közepétől lehet majd igénybe venni, és egy 30-40%-os vissza nem térintendő támogatásról szól. Viszont itt már NEM lesz érvényes a szaldó elszámolás, tehát akik ezt a támogatást igénybe veszik, ők már automatikusan a Bruttó elszámolásba kerülnek, még a 2024-es év előtt.

  Az előzőekben leírtak alapján mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy még 2023 év végéig telepítsenek napelemes rendszert, önerőből, vagy a jelenleg is meglévő 0%-os MFB hitelpályázat keretében, ezzel jogot szerezve a szaldós elszámolásra, amely 2024 után is érvényes lesz.