Skip to content

Napelem Családi Házra Útmutató

  napelem családi házra

  A családok többségében felmerül a kérdés, hogy hogyan tudunk spórolni a kiadásokon. Nagycsaládosként tudom, hogy akár 10-30 ezer forint megspórolt pénz havonta milyen örömet tud okozni, hiszen van mire költeni. 🙂

  A hosszú távú megtakarítás egyik lehetséges módja, ha napelem rendszert telepítünk a családi házunkra, amely több szempontból is csökkentheti a havi kiadásainkat attól függően, hogy mekkora rendszert telepítünk, illetve mire fogjuk használni a megtermelt villamos energiát. A napenergia ingyen van, és a legkönnyebben használható megújuló energiaforrások egyike.

  Ebben a bejegyzésben a napelem családi házra kapcsolatos gyakori kérdéseket fogjuk megválaszolni. Mit tudhatsz meg?

   

  A napelem rendszer kiépítése családi házra

  A napelemek telepítésekor több tényezőt kell figyelembe vennünk. Ezért fontos a szakember által végzett helyszíni felmérés.

  Megfelelő tetőszerkezet

  Először is a tetőnek statikailag és tetőfedésileg megfelelőnek kell lennie. Habár a napelemek egyenként nem olyan nehezek, de ha 10-15 felszerelésre kerül, annak már súlya van. A gyenge gerendák eltörhetnek, és nem biztosítanak megfelelő rögzítést. Továbbá, a tetőfedése nem lehet nád, pala vagy egyéb gyúlékony anyag.

  Megfelelő tájolás és dőlésszög

  A következő tényező a tető tájolása, amely nagyban befolyásolja a napelem rendszer hatékonyságát. A déli fekvés a legtökéletesebb, de természetesen keletre, illetve nyugatra is el lehet térni. Egy délkeleti, illetve délnyugati tető kb. 10%-kal termel kevesebbet, míg egy keleti vagy nyugati kb.20%-kal. Tehát az észak kivételével, szinte bárhova telepíthetők a napelemek.

  10 KW Napelemes Rendszer Termelése Égtájanként

   

  Természetesen, ha a tető több részből áll és azok tájolása eltérő, lehet különböző helyre is telepíteni a napelemeket, azaz több munkapontot hozzunk létre. Például, van egy keleti tető részed, illetve van egy délnyugati, akkor mindkét helyre lehet telepíteni.

  A másik tényező a tető dőlésszöge. A Magyarországon található családi házak tetejének a többsége 30-45° között van, ami hazánkban az optimális értéknek pont megfelelő. A lapostetőre is lehet telepíteni napelemeket speciális tartószerkezettel, legtöbb esetben 15° dőlésszögű szerkezetekkel telepítenek, a szélterhelést figyelembe véve.

  Van-e elég helyünk napelemeknek?

  A napelem panelek száma függ az energiaigénytől (kwh fogyasztás). Tehát meg kell azt is vizsgálnunk, hogy a tervezett napelemes rendszer hány darab panelt igényel, és van-e erre elég helyünk a tetőn.

  Ha kevesebb a rendelkezésre álló hely, akkor érdemes nagyobb teljesítményű napelemeket választani, hisz így kevesebb darab kell belőlük, és csak minimálisan nagyobbak a méreteik ezen paneleknek.

  Természetesen, a napelemeket nem csak a családi ház tetejére lehet telepíteni, hanem melléképületekre, garázsra vagy éppen a szabad földre is. Így el tudjuk érni a megfelelő darabszámot.

  Tanács: Ha nagy tetőfelületünk van érdemesebb nagyobb rendszerbe fektetni. Ár-érték arányban sokkal jobban megéri, illetve a jövőben több fogyasztót is gond nélkül tudunk használni pl. elektromos autó.


  Napelemes rendszerek előnyei és hátrányai

  Persze mint mindennek egy napelemes ház létrehozásának is megvannak az előnyei és hátrányai.

  Miért jó?

  • Hosszú távú megtakarítás.
  • Szinte bárhova telepíthető.
  • A megtermelt villamos energia felhasználható a villanyszámla, vagy akár a már meglévő fűtés kiváltására is. Kiegészítő fűtésként is jelentősen csökkenti a rezsit.
  • Hosszú élettartam.
  • Minimális karbantartás.
  • Jelentősen növeli az ingatlan értékét.
  • Függetlenebbé válunk az energiaszolgáltatóktól.
  • Környezetvédelem.

   

  Hátrányok

  • Magas kezdeti költségek, de pályázatok érhetőek el a családok számára, melyeknek köszönhetően minimális kezdeti költséggel is belevághatunk a napelem rendszer létrehozásába.
  • Hosszadalmas, több hónapos engedélyeztetési folyamat.

  A megtermelt villamos energia felhasználása – Napelemes fűtés

  A legtöbben a villanyszámla kiváltásában gondolkodnak, akik napelemes rendszert terveznek a családi házunkra. Ez önmagában megéri, de a megtermelt villamos energiát felhasználhatjuk fűtésre, illetve elektromos autónk töltésére is.

  Nézzünk néhány példát a fűtésre.

  Vegyes tüzeléssel fűtött családi házak

  A fa és a széntüzelés nemcsak hogy egy elavult fűtési megoldás, de időigényes, és drága is. Ezen fűtőanyagok ára évről évre jelentősen növekszik.

  Megoldás lehet a gáz bekötése, de a beruházási költség elég magas, közel annyi mintha egy kisebb napelemes rendszert telepítünk a családi házra. Plusz, utána ott van a gázszámla.

  Megoldás lehet az elektromos fűtőpanelek pl. norvég panelek vagy infrapanelek, inverteres klímák felszerelése, illetve az villanykazán, ha van központifűtés. Ezek a fűtési megoldások hatékonyak és jól illeszkednek a napelemes rendszerhez.

  Az előbbi megoldásokat használhatjuk főfűtésként, tehát kiváltjuk a vegyestüzelést. Természetesen, ehhez egy nagyobb rendszerre lesz szükség.

  Vagy, mellékfűtésként, tehát besegítünk a már meglévő fűtésbe. Mivel kevesebb fát vagy szenet kell használnunk, ezért sokat spórolhatunk, illetve az enyhébb időszakokban nem kell a fűtéssel foglalkoznunk. A nagyon hideg időszakokban pedig kevesebb tüzelőanyagot kell használnunk. Itt egy példa a napelemes fűtésre egy régi ház esetében.

  infrapanel radiátor fűtés

  Az infrafűtés hatékonysága

   

  Gázfűtéses családi házak

  A már meglévő gázfűtés egy komfortos megoldás, de itt is függünk a szolgáltatótól és sokan panaszkodnak a gáz minősége miatt is. Ebben az esetben szintén csökkenthetjük a költségeinket elektromos fűtés használatával.

  Új építésű családi házak

  Az új építésű házak energetikai besorolása már rendkívül jó, így az elektromos fűtés ebben az esetben kitűnő választás. Ebben az esetben sok lehetséges fűtés közül választhatunk melyek közül a hőszivattyú, illetve az elektromos padlófűtés talán a leghatékonyabb és legtakarékosabb.

  Hogyan számolhatom ki az elektromos fűtést?

  Pontos számítást nehezen kaphatunk, hiszen nagyon sok tényezőtől függ a fűtés mértéke (kívánt hőmérséklet, szigetelés típusa, nyílászárók)
  De, egy megközelítő értéket kaphatunk az alábbi számításból.

  A szükséges watt az egy légköbméterre vetített energiaigény, melyek értéke megközelítőleg:

  • Nagyon jó szigetelés: 25-30 w
  • Közepes szigetelés: 35-40 w
  • Rossz szigetelés: 45-50 w

   

  180 napra számolunk és feltételezzük, hogy a fűtőberendezés 6 órát megy egy nap.

  alapterület (nm) × belmagasság (m) × watt × 180 (nap) × 6 (óra)= energiaigény

  Az én házam esetében ez a számítás, ha teljesen ki akarom váltani fűtést:

  130 ×2,7 × 25 × 180 × 6 = 9 477 000 azaz 9477 kWh


  Mekkora méretű napelemes rendszer szükséges egy családi házra

  Amint láthatjuk, a családi ház napelem igénye függ attól, hogy csak a villanyszámla kiváltása a cél, vagy fűtésre is akarjuk-e használni.

  Ha csak a villanyszámlát szeretnénk kiváltani, akkor egyszerűen kiszámolhatjuk az alábbi napelem rendszer méret kalkulátorral.

   

  Ha a fűtést is számoljuk, akkor használd az alábbi fűtés kalkulátort és a két értéket add össze.

   

  Például, az én villanyszámlám 19000 Ft/hó és ki akarom váltani a fűtést is. Így 9400 kWh kell a fűtéshez és 5000 kWh a villanyszámlához. Tehát 14400 kWh kell összesen.

  Mivel az én tetőm teljesen déli fekvésű ezért nekem egy 13 KW napelem rendszer telepítése elegendő a kívánt igény kiváltására.

  Mennyi napelem kell egy házhoz?

  Ha tudod, hogy mekkora rendszer kell, és mekkora teljesítményű napelem paneleket fogsz használni, akkor az alábbi darabszám kalkulátorral ki tudod számolni.

   

  Például nekem egy 13 kW-os rendszerre van szükségem, és 340 wattos paneleket akarok használni tehát kb. 38 db napelem panelre lesz szükségem.

  Egyébként általánosságban elmondható, hogy egy 10 kW napelemes rendszer már jelentősen kiszolgálja egy átlagos családi ház villamosenergia szükségletét.


  Mennyi a napelem rendszer megtérülési ideje

  A megtérülési időt termesztésen szintén jó néhány tényező befolyásolja:

  • a napelemes rendszer ára, amely a kivitelezőtől, és műszaki tartalomtól függ (napelem teljesítmény, inverter, stb);
  • a napelemek tájolása;
  • csak villanyszámla kiváltása, vagy napelemes fűtés is (vegyes tüzelés esetén a megtérülés lerövidül);
  • igénybe vettünk-e pályázatot a családi házra;

   

  Ha csak a villanyszámlát nézzük, akkor a megtérülés 7-10 év, fűtés esetén ez 1-3 évvel kevesebb.

  15kw rendszer

  A 15 KW rendszer 633.000 Ft értékű villamos energiát termelt 14 hónap alatt.


  Mennyibe kerül a napelem egy családi házra?

  Az napelem rendszer árak eltérőek lehet attól függően, hogy milyen napelem paneleket használunk, a kivitelezőtől, az inverter típusától, mekkora mértékű átalakítások szükségesek a családi ház hálózatában és számos egyéb tényezőktől.

  Tény azonban, hogy minél nagyobb a napelem rendszer mérete, annál kisebb az egy kW-ra vetített ára.

  A kisebb rendszerek (3-6 kW) kilowattonkénti ára, olyan 300-400 ezer Ft körül van, míg a nagyobbaké (7-15 kW) 200-300 ezer Ft. Ezért érdemes nagyobb rendszert telepíteni.

  Egy fontos dolog, amit meg kell említeni, hogy mindig kezeljük kétkedéssel, ha egy ajánlat sokkal alacsonyabb a megszokottnál. A túl olcsó napelem rendszer sok buktatóval járhat (garancia, teljesítmény csökkenés, tartószerkezet minősége, vezetékek minősége stb.)


  Napelem pályázat családi házra

  Végül, de nem utolsó sorban néhány szó a napelem pályázatokról. Szerencsére a családoknak egyre több lehetőségük van, hogy napelemes házuk legyen.

  Lehet pályázni a Magyar Fejlesztési Bank által támogatott ingyenes hitelre, amelyhez csupán 10% önerő szükséges. A támogatás, akár 20 évre is kérhető, a törlesztőrészlet nem változhat és bármikor törleszthető költségek nélkül.

  A másik támogatás, amely kidolgozás alatt van, lakáskorszerűsítésre lehet felvenni, és a beruházás összegének 50%-át az állam visszafizeti, maximum 3 millió forintot. Ez a lehetőség is a használható napelem telepítésre, illetve fűtéskorszerűsítésre.


  Összegzés

  Remélem a napelem családi házra cikkünk segíteni fog a döntésben, de ha bármilyen kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot.

  Egy napelemes családi házra érdemes úgy tekinteni, mint egy hosszú távú befektetésre. Igen, magasak lehetnek a kezdeti költségek, de attól a pillanattól kezdve, hogy a napelem rendszer elindul, akár 30 éven keresztül termelni fog.