Skip to content

Napelem Inverter Bemutatása

  Egy hálózatra csatlakozó napelemes erőmű elengedhetetlen eleme az inverter. Gyakran szokás a napelemes rendszer „agyának” is nevezni. Nézzük is meg röviden mi az inverter feladata a napelemes rendszerben. Az inverter a napelem modulok által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítja át úgy, hogy a háztartási berendezéseinkhez, és a szolgáltatói hálózatra csatlakozáshoz alkalmas minőségű legyen.

  Az inverterek működése és jellemzői

  Milyen típusú inverterek vannak?

  Az üzemmódon belül két nagy egységre bonthatóak. A szigetüzemű, és a hálózatra csatlakozó típusokat. Itt fontos megjegyezni, hogy a piacon számottevően a hálózatra csatlakozó típusok kaphatóak. A hálózatra csatlakozó inverterhez működéséhez mindenképp szükséges a szolgáltatói hálózatról történő betáplálás, e nélkül nem üzemel. Valamint a szolgáltatók felől jelentős megkötések vonatkoznak rájuk ( 230 V 50 Hz, szinuszos jelalak). 

  Jelalak

  Tisztán szinuszos, módosított szinuszos, trapéz, négyszög jelalakú inverter típusokkal találkozhatunk. 

  Ahogyan az előző pontban is említettem a hálózatra csatlakozás feltétele, hogy a szolgáltatói hálózat által nyújtott jelalakkal szinkronban legyen az inverter, ezért mindenképpen tisztán szinuszos jelalakú inverter csatlakoztatható a hálózatra. A többi jelalakú inverter szigetüzemű rendszerben használható.

  Fázisszám

  Fázisszám szerint két fő csoportot különböztethetünk meg, mégpedig egyfázisú, és háromfázisú invertereket. Az egyfázisú invertereket 5 kW-os rendszerméretig alkalmazzák, a felett háromfázisú betáplálást igényelnek.

  Teljesítmény & Méretezés

  Amikor invertert kell választani egy napelemes erőműhöz, az egyik legfontosabb tényező az a teljesítmény értéke. Az egyes panelek teljesítmény értékei összeadódnak – ezzel megkapva az erőmű teljesítményértékét-, és ezt az értéket az inverternek kezelnie kell. Egy kisebb lakossági méretű erőmű esetében egy inverter, nagyobb ipari méretű rendszereknél pedig több inverter képes ellátni funkcióját.


  Az inverter elhelyezése és bekötése

  Az invertert jól szellőző és védett helyre kell telepíteni, hogy megakadályozzuk a túlmelegedést. Hasonlóan egy számítógéphez a túlmelegedés a készülék élettartamának a rövidülését okozhatja. Ne telepítsük az invertert padlásra, túlságosan napsütötte falakra vagy olyan helyekre, ahol magas a páratartalom és nem jár a levegő.

  Próbáljunk egy jól szellőző, inkább hűvös vagy árnyékos helyet találni, ahol könnyen hozzáférhetünk, ha ellenőrzés szükséges. Egy nagyobb garázs, előszoba, tároló vagy kamra ideális hely lehet. Természetesen az inverter körül is hagyni kell helyet, kb. 50-100 cm, hogy a szellőzés megfelelő legyen. A szellőzőnyílásokat szabadon kell hagyni.

  De, mit tehetünk, ha nem rendelkezünk, ilyen helyiségekkel?

  Természetesen telepíthető kültérre is, amennyiben az egy védett hely és a készülék rendelkezik a megfelelő tanúsítványokkal. Ha a kültéri telepítésben gondolkodunk, akkor legyünk nagyon körültekintőek és tegyünk meg mindent, hogy az inverter „biztonságban” legyen.

  inverterek kültér fal
  Inverterek kültéren

  Az készöléket csakis függőleges pozícióban szabad felszerelni. Továbbá, olyan felületre, ami biztonságosan megbírja a súlyát. Végül, de nem utolsó sorban, minél közelebb van az inverter a napelemekhez, annál jobb a teljesítmény.

  Természetesen az inverterek beszerelést csak megfelelő szakemberrel végeztessük. Egy rosszul kivitelezett beszerelés több százezres vagy akár milliós kárt is okozhat.


  Inverter árak

  Az inverter a napelemes rendszer legköltségesebb része. Az ár természetesen függ a rendszer méretétől, illetve a gyártótól. Ugyanakkor, minél kisebb a rendszer az inverter árának részesedése a beruházásból, annál nagyobb. Mindenesetre, az tény, hogy az ár több százezer forint.


  Napelem inverter garancia és élettartam

  Az inverter a napelemes rendszer legfontosabb, de egyben legérzékenyebb része. Általánosságban a gyártók 5 év garanciát biztosítanak a készülékekre, de a garancia meghosszabbítható, akár 10 vagy akár 15 évre. A hosszabb jótállást általában a beszerelő cég biztosítja. Mivel az inverter ára elég magas, ezért érdemes igénybe venni a hosszabb garanciát, ami plusz költség, de hosszú távon biztosan megéri.


  Inverter márkák és a piac

  Az előző években az inverter piacának legnagyobb részét a 10 kW alatti inverterek uralták. Ez annak köszönhető, hogy a lakossági szférában jellemzően napjainkban még inkább csak a villanyszámla kiváltására használják az erőműveket, nem gondolkodnak abban, hogy egy nagyobb rendszerrel a fűtésszámla is kiváltható lenne.

  Globálisan elmondható, hogy a napelemes piac több mint felét az ázsiai régió teszi ki, tőlük azért még napjainkban jelentősen lemaradva követi az Európai, és Amerikai piac. A következő táblázaton egy 10 éves időszakot figyelhetünk meg MW-os nagyságrendű skálán a világ térségeivel.

  inverter eladások
  Globális éves inverter szállítás régiónként (MWAC), 2015 – 2024E. | Forrás: www.woodmac.com

  Abból adódóan, hogy a legtöbb napelemes rendszer, és ezzel inverter az ázsiai térségben kerül beszerelésre, így az inverterek piacán található márkák nagy része is kínai cég, vagy ha éppen nem is kínai cégként szerepel a termékek gyártása ott történik.

  Az előző évre (2019)  vonatkozó inverter márkák „szállításainak” arányát a következő kördiagramon szemléltetjük gyártók szerint.

  legnépszerűbb inverter gyártók
  A légnépszerűbb inverter gyártók | Forrás: www.pv-magazine.com

  Ez alapján elmondható, hogy a piacot jelentősen befolyásolják a kínai márkák, pl. a Huawei a legtöbbet keresett típus. Az európai piacon is kapható típusok (márkák) helyzete is megfigyelhető a globális piacon pl. SMA, SolarEdge, Growatt, Froinus márkák is előkelő helyen találhatók a világszintű listán, mellyel a megfelelő minőségüket is bizonyítják.