Skip to content

Napelem Lapos Tetőre Való Telepítése

  Sok helyen olvasható hogyan is éri meg napelemes rendszerek telepítése családi házak cseréptetejére, arról hogy ilyen ferde tetős telepítés előnyös a napelemek elhelyezésére, jó dőlésszöget biztosít a napsugarak hasznosítására, hiszen Magyarországon közel 35°-os dőlésszöggel érhető el legmagasabb hatásfok rendszerekből.

  Viszont kevés szó esik arról, hogy lehet-e, érdemes-e lapos tetőre napelemeket szerelni. Habár hazánkban lakossági szinten sokkal több ferdetetős házzal találkozunk, mégis megtalálható lapos tetős megoldások is, ahogyan pl. a gyárak többsége is lapos tetős csarnokból áll. Ezzel a cikkünkkel nekik szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

  A válasz IGEN, napelemes rendszer telepítése érdemes lapos tetős szerkezet esetén is.


  Napelem rendszer telepítése lapos tetőre – Miért lehetséges, és érdemes?

  Habár ahogyan már említve volt, Magyarországon az ideális dőlésszög 35°körül van, az nem jelenti azt, hogy kisebb dőlésszög esetén már nem lenne célszerű napelemeket telepíteni, az ideális dőlésszögtől való eltérés csupán néhány százalékos hatásfokvesztést okoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy napelemeket közvetlen a tető síkjába, tulajdonképpen 0°-os szögben kellene elhelyezni.

  Számos olyan napelem tartószerkezet létezik, melyet közvetlen lapos tetős megvalósítás esetére gyártanak. Az ilyen alumínium tartószerkezeteket úgy készítik, hogy a tetőhöz képest plusz dőlésszöget kapnak a napelemek, ez által jellemzően például 15°, vagy 30°-os dőlésszöggel kerülnek elhelyezésre a napelemek.

  A tető dőlésszög kalkulátor segtségével ezeket az értékeket kaptuk.

  Dőlésszög éves termelés

  Mire kell odafigyelni napelemes tető tervezésekor?

  Ekkor akár elhelyezhetők a napelem panelek egy sorban, de gyakori megoldás a nagyobb teljesítmények miatt a több sorban való elhelyezés hasonlóan, mint ferde tetős megvalósítás esetén. Abban az esetben, ha több sorban kerülnek elhelyezésre a napelemek figyelni kell az egymás mögött lévő panelek távolságára. Míg egy ferdetetős kivitelezésnél közvetlen egymás alá-fölé helyezhetők a panelek, ez lapos tető esetében nem célszerű, hiszen a dőlésszögük miatt egymást akár árnyékolhatják is. Emiatt egy bizonyos távolságot kell tartani két egymás mögötti sor között.

  A napelemeknek ilyen módon történő dőlésszög adásával figyelni kell továbbá arra is, hogy megfelelően legyenek rögzítve a napelemek a tetőszerkezethez, hiszen nagy széllökések esetén könnyen alákaphat a szél mely ez által a tetőről próbálja leszakítani a napelemeket. Hogy ez a hibalehetőség kizárásra kerüljön ballasztsúlyokkal szokás ellátni a napelemek tartószerkezetét. Ekkor célszerű megvizsgálni az adott tetőszerkezetet, hogy kibírja-e ezt a megnövekedett súlymennyiséget, mely elhelyezésre kerül rajta.

  napelem lapostető szerelés
  Napelem tartószerkezet lapos tetőre

  Felmerülhet a kérdés, hogy nem-e éri meg jobban közvetlen a tetőre elhelyezni a napelemeket, és akkor kevésbé tud alákapni a szél hasonlóan, mint a ferdetetős megvalósításoknál, és akkor az árnyékolásra sem kell figyelni, akár több panel is elhelyezhető lenne a tetőn. Ezek mind igazak, viszont nulla fokos dőlésszög esetén már jelentősebb a hatásfokbeli veszteség, így célszerűbb valamilyen mértékű dőlésszög adása a napelemeknek, éppen ezért gyakori megoldás például a 15°-os dőlésszög, hiszen itt még lényegesen kevesebb ballasztsúlyra van szükség, mint például egy 30°esetén, mégis jó hatásfok érhető el ezzel a dőlésszöggel.

  Kapcsolódó: Hova ne telepítsünk napelemeket.


  Miért kivitelezhető a napelemek elhelyezése lapostetőn?

  napelem lapostetőre

  Összességében elmondható, hogy megéri napelemes rendszerek telepítése még a lapos tetős házakra, csarnokokra is. Megfelelő kivitelezés és napelem tartószerkezet esetén kinyerhető a legideálisabb hatásfok a rendszerből. Senkit ne tartson vissza az, ha lapos tetős házzal rendelkezik, nincsen hátrányosabb helyzetben azokkal szemben, akik ferdetetőre telepítenek napelemes rendszereket. Látható ez az alapján is például, hogy manapság már igen sok gyár csarnok tetején is találhatók napelemek, melyekkel biztosítják az ott lévő gépek működéséhez szükséges villamos energiát.