Skip to content

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

  Napjainkban élőtérbe kerültek a megújuló energiaforrások felhasználásán alapuló rendszerek. A legjelentősebb megújuló energiaforrást, a napot kétféle rendszerben is hasznosíthatjuk. Ezek a napelemek, és a napkollektorok.

  A két típus különböző felépítésből áll, és különböző hasznosítási területtel rendelkezik melyet nem biztos, hogy mindenki ismer, ami miatt gyakran összekeverik a napelemet a napkollektorral, pedig jelentős különbségekkel rendelkeznek. Ezért ebben a cikkben részletezzük, hogy miben térnek el egymástól.

  napelem napkollektor különbség

  Közös tényezők

  Először is, hogy különbségekről beszélhessünk meg kell vizsgálni mi az, amiben megegyeznek egymással mi az, ami miatt sokan összekeverhetik a két típust.

  Napsugárzás

  A legfontosabb közös működést befolyásoló tényezőjük a Nap sugárzási energiájának a hasznosítása. Mindkét rendszer a napsugárzás megfelelő mennyisége mellett fejti ki hatását, a nap sugaraiban rejlő energiát (a későbbiekben leírt módon) alakítják át használható energiává.

  Kinézet, elhelyezés

  A „hagyományos” síkkollektoros napkollektorok egy téglalap alakú fekete keretben vannak elhelyezve, melyek így kinézetben néhány méteres távolságból nagyon hasonlíthatnak egy polikristályos napelemekre. Valamint mindkét típus leggyakoribb elhelyezési területe is megegyezik. Döntő többségében a tetőszerkezetre történik telepítésük. Ezen megegyező tulajdonságok miatt is sokszor összekeverik a napelemet a napkollektorral.

  Különbségek

  De térjünk is át a lényegre, a kettő közötti különbségre.

  Hasznosítási terület
  A napelemek, és a napkollektorok legfontosabb különbsége, a hasznosítási területük. Míg a napelemekkel a napsugárzás energiáját használható villamos energiává alakítjuk, addig a napkollektorokkal a nap sugárzási energiáját meleg víz előállítására használjuk.

  Működés

  Napelem

  A napelemek szilícium félvezető anyagból épülnek fel, melynek szennyezésével két réteget kapunk a szerkezeten belül. Ez a pozitív, és a negatív réteg, a két réteg találkozásakor létrejövő határrétegben elnyelődő napsugarak hatására indul meg elektromos áram. Így tehát amikor a napsugárzás fotonjai átadják energiájukat a cellák elektronjainak, azok szabadon mozoghatnak, és egyenáramot hoznak létre. Az egyenáramot majd az inverter váltakozó árammá alakítja, így háztartási berendezések számára is hasznosítható villamos energia keletkezik a napsugarak energiájából.

  Napelemek villamos energiát hoznak létre, mellyel a villanyszámla, de akár a fűtésszámla is kiváltható elektromos fűtőberendezést használva pl. klíma, elektromos kazán.

  Napkollektor

  vákuumcsöves síkkollektor

   

  A napkollektorok működésük során meleg vizet állítanak elő, melyet fürdésre, de akár kiegészítő fűtésnek is használhatunk. Működésük a nap sugarainak fűtő hatásán alapul. Köztudott, hogy a fekete szín, sokkal jobban elnyeli a napnak a sugarait, mint a fehér szín, így alakultak ki a napkollektorok hoz használt szín is.

  Jellemzően két napkollektor típussal találkozunk. A síkkollektorral, és a vákuumcsöves napkollektorral.

  A síkkollektor egy dobozra hasonlít, melyet egy üveglap határol.  A dobozban található a fekete elnyelő réteg, és a csőrendszer, amelybe felmelegszik a folyadék, és később hasznosításra kerül.

  A vákuumcsöves napkollektor egy újabb típus, melyet azért hoztak létre, hogy az előzőhöz képes csökkentsék a veszteségeket. Egymás mellett elhelyezkedő vákuumcsövekből áll, és ezekben a csövekben található folyadék kerül felmelegítésre. Így kívülről is könnyen megkülönböztethető a síkkollektoros társától.

  Általánosságban elmondható, hogy a napkollektor által felmelegített folyadék egy puffer tartályba, bojlerbe kerül elvezetésre, ahol tovább tárolható az általa felmelegített víz melegsége.

  Összegzés

  A napelemek, és napkollektorok legfontosabb különbsége tehát a felhasználási területük. Napelemmel villamos energiát, míg napkollektorral meleg vizet állítunk elő.

  Összességében a napelemes rendszerek hatásfoka, és kihasználhatósága jobb, hiszen például egy napelem által működtetett rendszert vízmelegítésre is használhatjuk elektromos kazán segítségével, emellett a villanyszámlát is csökkenti. Míg a napkollektorokkal egy téli időszak teljes vízhasználata, vagy esetleges meleg vízzel történő fűtési időszaka nem megoldható, a napelemek szolgáltató által biztosított szaldós elszámolásnak köszönhetően viszont a nyáron termelt villamos energiát télen is felhasználhatjuk.