Skip to content

Mi a különbség a napelem és a szélgenerátor között?

  A megújuló energiaforrásokat napjainkban már széles körben alkalmazzuk villamosenergia előállítására is. Ebben a cikkben a hazánkban leginkább elterjedt napenergiát hasznosító napelemeket, és a lakossági szférában is jelenlévő szélgenerátorokat hasonlítjuk össze.  

  Közös tulajdonságok

  Nézzük meg először is a két rendszer közös tulajdonságait. 

  • Használati terület

  Mind a napelemeket, mind a szélgenerátorokat felhasználható villamosenergia termelő berendezésként használjuk.

  • Energia előállítási csoport

  Az egyik legjelentősebb felsorolható közös tulajdonságuk továbbá az energia előállításának csoportja. Villamosenergia előállítás csoportját ugyanis két fő részre bonthatjuk. Vannak a hagyományos, fosszilis energiahordozóból (kőszén, kőolaj, földgáz) gazdálkodó termelők, és vannak a megújuló energiaforrásokat használó rendszerek. Az utóbbi csoportba tartoznak a napelemes erőművek, és a szélgenerátorok is. 

  • Üzemük

  Mindkét esetben megkülönböztethetünk szolgáltatói hálózatra csatlakozó típust, ahol a villanyóra cseréjével tudja a szolgáltató mérni a termelt, és fogyasztott energia mennyiséget ez alapján készítve elszámolást nekünk, és szigetüzemben működő szolgáltatói hálózattól független akkumulátorra tápláló rendszertípust.

  • Élettartamuk

  Ezen megújuló energiaforrást hasznosító berendezésekre jellemző, hogy élettartamuk igen magas, több mint 25 év. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a legtöbb napelemet gyártó cég ezt azzal is biztosítja, hogy 25 éves teljesítménygaranciát vállal termékeire. Ami azt jelenti, hogy 25 év elteltével is 85 %-os hatékonysággal fognak működni napelemeik. 

  A szigetüzemű rendszerek hátránya ebben az esetben az akkumulátorok plusz költségén túl, azok élettartama. Ugyanis a jelenleg használt akkumulátorok 5-10 éven belül biztosan cserére szorulnak, ezzel növelve költségink. Nem véletlen, hogy amennyiben rendelkezésre áll szolgáltató hálózat arra érdemes csatlakozni, és mellőzni az akkumulátorokat.


  Különbségek

  • Működés

  Alapvető különbség a két rendszer között az nem más, mint a működésük.

  Szélgenerátor működése:

  A szélgenerátor működése közben levegő mozgási energiáját, tehát a szélenergiát fordítja villamosenergiává. Légmozgás, szél esetében a szélgenerátor lapátjait mozgásba jönnek, ez által forgási energia keletkezik, és ezt a mozgási energiát használható villamos energiává alakítja a szélgenerátor. Alkalmazása során semmilyen káros termék nem keletkezik a környezet számára, ezzel egy környezetbarát villamosenergia előállítást tesz lehetővé.

  Két fő csoportra bonthatjuk a szélgenerátorokat:

  • Vízszintes tengelyű
  • Függőleges tengelyű

  A vízszintes tengelyű generátorról az mondható el általánosságban, hogy magasabb teljesítményt érhetnek el, viszont hátránya, hogy az irányát szabályozni kell az aktuális szélirányhoz. Az ebből adódó probléma elhárítására csúszógyűrűn való csatlakozást alkalmaznak, így pedig végtelen számú forgást képes kibírni vezetékcsavarodás nélkül.

   A függőleges tengelyű szélgenerátor, egy újabb típusnak mondható. Előnye társával szemben, hogy bármely irányból érkező légmozgást képes magától lekövetni, valamint kisebb szél esetén is bekapcsol. 


  Napelem működése:

  A napelem működésével bővebben foglalkoztunk már egy másik cikkünkben is: hogyan működik a napelem.

  Röviden összefoglalva a napelemek legfőbb összetevője a szilícium. Megfelelő megmunkálásával, és szennyezésével paneleket kapunk melyeket keretbe foglalunk. Ezek a napelem panelek nap sugárzási energiáját alakítják át villamos energiává úgy, hogy azt a megfelelő egyenáramból váltakozó árammá történő alakítás után háztartásunkban, ingatlanunkban hasznosíthatunk. Működéséhez a napsugárzás legkisebb egységére a fotonra van szükség. Amikor a foton a napelemes félvezető panelre esik, akkor azok átadják töltésüket a napelemes panelben lévő elektronoknak azok így szabadon mozoghatnak, és mozgásukkal elektromos áramot hoznak létre.


  Elhelyezés

  Jellemzően a szélgenerátorok elhelyezése nagyobb problémát okoz. Ahhoz hogy hasznot is hozzon, azaz, hogy megtérüljön olyan helyre érdemes csak telepíteni ahol jelentős szélmozgások mérhetőek. Gyakorta csak hegyvidékekre, domboldalakra telepítik, vagy a falu szélén ahol a házak nem akadályozzák a szél útját. 

  Míg a napelemek esetében többnyire a tájolást, és különböző árnyékoló elemeket kell figyelembe venni, hiszen hazánkban a napsütéses órák száma kis túlzással, de minden térségben megegyezik. A déli területeken persze több a napsütéses órák száma, az Északi területekhez képest, de minden térségben megfelelően alkalmazhatóak a napelemek.

  Kapcsolódó: Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?