Skip to content

Érdemes napelemet telepíteni kelet-észak-keleti tájolás esetén?

  Nemrégiben az egyik ismerősöm keresett meg, hogy szeretne egy napelemes rendszert telepíteni, amely a villanyszámla kiváltása mellett nagyban hozzájárulna fűtési költségek csökkentésében is. Mivel egy nagy családi házról van szó, egy minimum 10 kW-os rendszerben kezdtünk el gondolkozni. A telefonbeszélgetés során elmondta, hogy ennek szerinte nincs akadálya, mivel hatalmas a tető és a háza keleti-nyugati tájolású.

  A megbeszélt időpontban fel is kerestem a házat, hogy felmérjem, és már messziről láttam a hatalmas nyeregtetőt. “Na, ide lehet pakolni napelemet” – gondoltam magamban.

  Némi beszélgetés után elkezdtem felmérni a terepet, kezdve a tájolással. Ami, sajnos elég rossz eredményt hozott, mivel a hatalmas tetőfelület kelet-észak-kelet felé mutatott (66°).

  Kapcsolódó cikkünk: Napelem rendszer családi házra útmutató

  De, mit is jelent ez kissé észak felé fordulás a termelésben?

  Tételezzük fel, hogy mivel bőségesen van helyünk 10 kW napelemet telepítünk erre a tetőre.

  He segítségül hívjuk ezt az online eszközt, még a legoptimálisabb esetben is csak kb. 7429 kW lesz a termelés maximuma. Tehát, nyugodtan lehet számolni 30-35% kieséssel, ami már elég soknak számít.

  kelet észak kelet eredmény

  A tető túloldala nyugat-dél-nyugat fekvésű, de sajnos két kutyaól is található rajta, ami miatt csak kevés panelt lehet felszerelni, így azok csak minimálisan tudnák a túloldali termelés kiesést kompenzálni, illetve az inverter miatt sem működik ez a lehetőség.

  Mire jutottunk az érdeklődővel?

  Ezen számítások alapján a napelemes rendszer befektetése csak nagyon sok idő múlva térülne meg, ezért nem tanácsoltam a telepítést

  Meg kell hogy jegyezzem, hogy néhány évvel ezelőtt már volt felmérve az ingatlan és akkor a tetőt alkalmasnak találták a napelemes rendszer telepítéséhez (csak annyit mondtak, hogy a keleti oldal jó lesz.)

  Ezzel a példával azt szerettem volna megmutatni, hogy apró, szinte jelentéktelennek tűnő eltérések milyen hatással lehetnek egy napelemes rendszer termelésére, illetve megtérülésére. Ez egy példa, hogy hova nem érdemes napelemeket telepíteni.

  A napelemek tájolása egy nagyon fontos tényező, amit érdemes alaposan kielemezni.

  Érdemes elolvasni az alábbi bejegyzéseket is: