Skip to content

Napelem termelése télen – Mennyivel alacsonyabb a teljesítmény?

  Gyakran felmerül a kérdés azok körében akik napelemes rendszert szeretnének, hogy hogyan változik a napelem termelése télen. Mennyivel is termelnek kevesebbet a napelemek a téli időszakban? Milyen hozam várható tőlük ebben az időben? Sokan tévesen azt hiszik, egyáltalán nincs ilyenkor termelés. Ebben a cikkünkben a téli, és nyári termelés összehasonlítását írjuk le.


  Napelem áramtermelést befolyásoló tényezők

  Első körben meg kell említeni mely főbb tényezőktől függ a napelem rendszer termelés mennyisége.

  Napsütéses órák száma

  Ezt főként a nap járási magassága befolyásolja. Mindenki számára köztudott, hogy a téli évszakban a nap alacsonyabban jár, így hamarabb eléri a horizontot is, hamarabb sötétedik, ez által a napsütéses órák száma jelentősen csökken a téli hónapokban.

  Nap magassága

  Hasonlóan az előzőhöz, itt is a nap a befolyásoló tényező. Mivel alacsonyabban jár a nap, így a napsugarak beesési szöge is kisebb, ami miatt kevesebb a termelés. Ez persze függ a telepített napelemek dőlésszögétől, de mivel nyáron jobb a termelési mutató, épp ezért az ideális dőlésszöget is a nyári időszakhoz választják meg a kivitelezők amennyiben erre mód van, és nem a tetővel párhuzamosan történik a telepítés (mely sok esetben közelít az ideális dőlésszöghöz).

  Felhő- és ködképződés

  A termelésre hatással vannak a különböző éghajlati viszonyok is, mint például a felhőzet, és a köd is. A téli időszakban ezek gyakrabban előforduló jelenségek, így ez is a nyári termelésnek kedvez jobban.

  Hőmérséklet

  Általánosságban elmondható, hogy a napelemeknél megadott értékek egy standard körülmények között vizsgált mérés során keletkeznek. Ezen mérés során a beállított értékek tekinthetők ideálisnak. Ez a hőmérséklet pedig a 25 Celsius fok. 

  Ezt a hőmérsékletet viszont a téli időben jobban megközelíti a napelem panel, mint a nyáriban (ideális a tavaszi, őszi évszakok), mivel a felületre érkező sugarak melegítik is a paneleket nyáron emiatt a hőmérsékletük nem a hőmérőn mérhető 30-35°C, hanem magasabb. Ezért hatásfokuk csökken, viszont az előbbiekben felsoroltak olyan mértékben kompenzálják a termelési mutatókat, hogy hiába a magas hőmérséklet miatti hatásfokromlás, így is sokkal jobb a termelés nyáron. 

  Ez számokban kifejezve a következőképpen alakul.

  A napelem gyártók, az egyes panelekhez tartozó adatlapokon rögzítik a hőmérsékleti együtthatókat. Jelen példában egy AmeriSolar 280W-os napelemhez tartozó adatlapon található részletet mutatunk be.

  hőmérsékleti együtthatók
  Látható, hogy a bekarikázott részen a hőmérsékleti együttható hogyan változik. 1°C hőmérséklet növekedésével 0,31%-al csökken a panelek feszültsége, mely a teljesítményre van hatással.

  Napelem működése télen és nyáron – Összehasonlítás

  Most pedig vizsgáljuk meg, mik a tényleges adatok, egy működő rendszer példáján keresztül.

  A választott napelem rendszer 2018 július elején lett telepítve, éppen az előbbi példában szereplő AmeriSolar napelemekkel

  Az ábráról a havi termelési értékek olvashatóak le, így könnyedén összehasonlítható egy téli, és egy nyári hónap termelési aránya. 

  Nézzük egyszerűség kedvéért csak a kék színű oszlopokat, mivel a cikk megírásakor (2020.07.01) még nincs teljes adat az ezévi nyári termelésről (zöld oszlopok), a 2018-as év elején pedig még nem kerültek telepítésre a panelek (piros oszlopok).

  Látható, hogy januárban a napelemek áramtermelése télen nem éri el a 200kWh termést, megközelítőleg 190kWh energiát termelt. Míg az általánosságban is legeredményesebb hónapban, júliusban ez az érték átlépi a 600kWh energiát, megközelítőleg mintegy 680kWh energiát termelve. 

  Innen kiszámolható az arány a téli, és a nyári időszak között, melyből azt kapjuk, hogy 3,58× több energiát termel az adott napelem rendszer a nyári időszakban.

  Külön érdekesség figyelhető meg a grafikonon, mégpedig, hogy ebben az évben (2020) különösen jó hónapnak bizonyult az április, ugyanis általánosságba kevésbé volt felhős az égbolt, és a cellahőmérséklet mindig közelítette az ideális értéket, így a kisebb napsütéses óraszám ellenére is magas hozamot produkált havi szinten.

  Nézzünk meg egy másik napelem rendszert, melynél csak az idei évre vonatkozóan vannak adataink. 

  Napelem teljesítménye télen és tavaszi, nyár eleji időszakban.

  Látható, hogy a szokatlanul sok mennyiségű esőzés, és az ezt okozó felhőzet hogyan befolyásolta a termelést. A júniusi termelés alacsonyabb az áprilisi, és májusi termelésnél.

  Itt is megfigyelhető, amit az előbbi diagramnál említettem, milyen kiemelkedően jó hónapnak bizonyult az április. 

  De térjünk vissza a téli-nyári összehasonlításra. 

  Ebben az esetben januárban a termelt érték megközelítőleg 160kWh, míg júniusban 745kWh. A kettő aránya pedig 4,66. 

  Általánosságban elmondható, hogy a téli, és nyári értékek között 4-6× termelésbeli különbség figyelhető meg a nyári termelés javára. Ez nem azt jelenti, hogy télen nem tudjuk ellátni háztartásunk elegendő villamos energiával, hiszen a nyáron termelt energiatöbbletet, ekkor a szolgáltatói hálózatból pótoljuk. Ennek termelésnek-fogyasztásnak mérésére szolgál a telepítéskor felszerelt ad-vesz mérőóra. Így a nyáron megtermelt többlet energiát, a téli rosszabb termelési időszakban felhasználhatjuk a szolgáltató által biztosított éves elszámolásnak köszönhetően.