Skip to content

Miért fontos a szakszerű napelem tisztítás?

  Ebben a cikkünkben a napelem tisztítás fontosságáról fogunk beszélni, melyről sokan elfelejtkeznek.

  Hazánkban már egyre több háztartás villamos energia igényét fedezi telepített napelemes rendszer. A tulajdonosok a mai technológiák segítségével nyomon követhetik rendszerük termelését. Többen azt tapasztalhatják, hogy az előző évekhez képest valamelyest, ha nem is számottevően, de visszaesett a termelt energia mennyisége. Ennek egyik oka, melyre általában nem szoktak gondolni, hogy nem megfelelően tiszták a napelem panelek.


  Miért kell a tisztítás?

  Telepítést követően a tulajdonosok nem szoktak gondolni arra, hogy a napelemek felületét tisztítani is kell. Legtöbb helyen úgy árulják, értékesítik a napelemeket, hogy azok karbantartás mentesek. Mely részben igaz, hiszen gyártási technológiája miatt nem történik roncsolódás még egy jégesőzés után sem, anyaga miatt nem kezd el korrodálni az idő múlásával, viszont a tisztításukra gondolni kell. 

  Érdekelhet: Mennyire ellenállóak a napelemek

  Az esőzések segítségével ugyan valamilyen szinten tisztulnak a napelemek (szennyeződések, madárürülék), de mindenki tudja, hogy mennyivel tisztább lesz pl. a szoba, autó ablaka egy megfelelő takarítás után. Nincs ez másképp a napelemek tekintetében sem.

  Viszont itt nem csak az átláthatóság a cél, hanem az energiatermelés, mely sokkal fontosabb funkció, hiszen pénzt takarít meg az által, hogy villamos energiát termel. Nem beszélve arról, hogy jellemzően poros területek mellett telepített napelemek esetében az eső van, hogy nem segít, hanem éppen árt, ha nem megfelelően sok mennyiségben hull. A sok por a napelemek alján összegyűlhet, egy sárréteget képezve mellyel akár cellákat is kitakarhat, így jelentősen befolyásolva a rendszer hatásfokát.

  poros napelem
  Vastag por szennyeződés melyet a víz sárrá változtat

  Ezeket látva tehát belátható, hogy mindenképp szükséges a napelemeket tisztítani, ha azt szeretnénk, hogy legjobb hatásfokkal üzemeljen a napelemes rendszer.

  A napelemek tisztítására nem alkalmazható bármilyen maró hatású háztartási tisztítószer, száraz törlőkendő, hiszen ezek vagy a napelem szigetelésére lehetnek káros hatással, vagy a száraz tisztítás esetén egy védőréteget távolíthatunk el a napelem felületéről, karcokat vihetünk fel rá, melybe a por ezután még könnyebben megtapad. Természetesen lehetséges napelem tisztítása házilag, de célszerű szakember segítségét kérni.


  Hogy dolgozik egy szakszerű napelem tisztító cég?

  Egy profi csapat vállalja a napelemek tisztításának megfelelő minőségű elvégzését. Speciálisan erre a célra fejlesztett lúgos kémhatású napelem tisztítószer alkalmazásával, mellyel egy nano felület védelmet képzünk a napelemek felületén, ezzel impregnálva a felületet. Egyfajta ún. low-touch tisztítószerrel végzik a tisztítást, mely azt jelenti, hogy a felülethez legkevesebb mértékben kell hozzá érni, a napelem tisztító folyadék permetezéssel kerül a felületre, ez által nem alakulnak ki karcok a felületen. Tisztítás során egy brillant réteg képződik, mely tulajdonképpen egy vízlepergető réteg, ami azt eredményezi, hogy a későbbi szennyeződés nehezebben tapad meg a felületen.


  Milyen gyakran kell tisztítani a napelemeket?

  Ajánlott a napelemes rendszerek évenkénti tisztítása, telepítés helyszínétől függően akár évi több alkalommal is, például egy forgalmas út mellett, ahol az autók jobban felkavarják a levegőt, sokkal több por rakódik le a felületre, ez által nagyobb hatásfokbeli veszteséget okozva, nem beszélve például egy mezőgazdasági földút melletti rendszerről, ahol egy szélvihar is képes olyan lerakódást okozni, mely egy városban akár 1-2 hónap alatt nem történik. 

  A napelemek tisztításával akár 5-10%-os teljesítmény növekedés is tapasztalható, amely nem kevés, így érdemes odafigyelni.