Skip to content

Hogyan alakul keleti és nyugati tájolásnál a napelemes rendszer termelése?

  Egy korábbi cikkünkben már elemeztük azt, hogy mi a különbség a termelésben, a termelési görbében egy Délkeleti, és egy Délnyugati tetőfelületre elhelyezett napelem panelek között.

  A mostani cikkben megnézzük mi a különbség, ha még inkább távolabb kerülünk az ideálisnak tekinthető Déli tájolástól. Sok családi ház esetében nem áll rendelkezésre Déli irányhoz közelítő tetőfelület, így teljesen lemondanak egy napelemes rendszer telepítéséről. Ez a cikk nekik is szól, nem kell elkeseredni akkor sem, ha nincsen „ideális” tetőfelület. Megmutatjuk, hogy igenis érdemes Keleti, és Nyugati tetőfelületre is napelemes rendszert telepíteni.

  Ahhoz, hogy hiteles, és megbízható forrásként tudjunk szolgálni a témában egy konkrét, működő, megvalósított rendszeren keresztül mutatjuk be a termelési értékeket. 


  Nyugati tájolás

  Az első példában egy Nyugati tájolású napelemes rendszer kerül bemutatásra melynek összteljesítménye 5,35 kW.

  Ábra: Nyugati tájolás

  A SolarEdge inverterek esetében lehetőség van panelek szintjén megfigyelni a termelést. Az első képen Nyugatii tájolás esetén láthatjuk az egyes panelek napi termelési értékeit. A panelek Maysun 315 W-os napelemek 35°-os dőlésszöggel elhelyezve. 

  Ábra: Nyugati termelési alakulása óránként

  A második képen láthatjuk a napi Watt teljesítmény görbéjét. Megfigyelhető, hogy kitolódik a görbe csúcspontja a délutáni órákba. Ez egy jelentős különbség a Keleti, és a Nyugati tájolás között. Míg a Keleti irányban délelőtt éri el a maximális teljesítményt, a Nyugati irányban délutánra esik ez az időpont. A rendszer csúcsteljesítménye 2020. április 20.-i napon 4,22 kW volt. Szintén leolvasható az ábráról, hogy a  napi energiatermelése ezen tájolás esetében 27,5 kWh volt.


  Keleti tájolás

  A következő példában pedig megmutatjuk a Keleti tájolásnál keletkezett értékeket egy másik rendszernél, mely szintén Maysun 315 W-os napelemekkel van felszerelve.

  napelem keleti tájolás
  Ábra: Keleti tájolás

  Látható az ábrán, hogy Keleti tájolással vannak elhelyezve a napelemek melyek az Azimut 93-as értékéből is látszik, valamint 30°-os telepítési szög szintén leolvasható az ábráról.

  Az előző Nyugati tájoláshoz hasonló 1,6 kWh -1,75 kWh közötti értékeket produkáltak az egyes panelek. Ebből is következtethetünk arra, hogy igazán nincsen különbség Keleti, és Nyugati tájolás között, a termelési csúcs időpontját leszámítva.

  Megjegyzés

  A jelen rendszer jelentős mennyiségű Déli tájolású napelemmel van kiegészítve. Az így kapott rendszer 11 kW teljesítmény értékű lett, mellyel nem csak az ingatlan villanyszámláját, hanem a fűtését is kiválthatja. (Ennek előnyéről a miért érdemes nagyobb rendszerben gondolkodni cikkünkben olvashat részletesebben egy esettanulmányon keresztül.) Ennek következtében, hogy Déli tájolású panelek is szerepelnek a rendszerben a napi görbéje ennek tükrében dominál.

  Látható a Déli panelek hogyan befolyásolták a teljesítménygörbét, 12:00 környékén figyelhető meg a csúcsteljesítmény, de nem is ez az érdekes, az igazán fontos, hogy mennyi az egyes panelek napi energiateljesítménye. Melyből látszik, hogy ilyen tájolásnál is jelentős termelés érhető el. Keleti, és Nyugati tájolás mellett is megéri napelemes rendszert telepíteni. 

  Szemléltetésképen mutatunk egy különböző típusú napelemekkel, és inverterrel szerelt, de tisztán Keleti tájolású napelemes rendszert, hogy bemutassuk hogyan alakul így a teljesítménygörbe.

  Jól leolvasható az ábráról, hogyan tolódik ki a délelőtti órákra a teljesítménygörbe csúcspontja ugyanazon a 2020. április 20.-i napon.