Skip to content

Tévhitek a napelemes rendszerekről

  Habár a napelemes rendszerek száma folyamatosan növekszik az országban, még mindig sok a tévhit. Ezekről beszélünk, ebben a cikkben.

  Magas bekerülési összeg

  Leggyakrabban hallott indok a napelemes rendszer mellőzésével kapcsolatban, hogy egy rendszer költsége magas, milliós nagyságrendű tételnek számít, ami egy átlag család esetében jelentős plusz költséget jelent, és ezért nem vágnak bele egy napelemes rendszer kiépítésébe.

  Habár az igaz, hogy egy napelemes rendszer kiépítése milliós tétel, viszont arról kevesen tudnak, hogy olyan pályázat igényelhető lakossági szinten lehetőség van egy 0% THM-es hitel felvételére, melyből biztosítható a napelemes rendszer költsége. Az így kapott hitel törlesztő részleteit tulajdonképpen a villanyszámla helyett kell fizetni, tegyük fel 10 évig.

  Sokan nem akarnak hitelt felvenni, pedig az alapból kötelező villanyszámla helyett, most egy napelemes rendszerért fizet, melynek élettartama minimum duplája, mint 10 év, ahonnan már hasznot hoz, és fix részletfizetést kínál, míg az áramszolgáltató által, az áram vételi díja változhat. Továbbá a törlesztő részletek letelte után az Ön tulajdonában marad a napelemes rendszer, mely a ház értékét növeli.

  Ebből adódóan, nem kell a magas bekerülési költségektől tartani, bárki számára elérhetővé válik a napelemes rendszer, nem szükséges milliós tartalékot felhalmozni a telepítéshez.

  Soha nem térül meg…

  Gyakran mondják egy napelemes rendszerrel kapcsolatban, hogy soha nem fog megtérülni, nem használok olyan sok villanyt, hogy az valaha is megtérüljön.

  A napelemes rendszerek nem csak egy fix méretben kaphatóak. Minden háztartáshoz más, és már rendszerméret javasolt. Van, ahol egy 3kW-os rendszer van, ahol egy 5kW-os rendszer stb. tudja megfelelően kielégíteni az igényeket. Emiatt a rendszer árak is változnak, és úgy kerülnek megtervezésre, hogy mindenképpen megtérüljön legalább egy 10 éves távlatban. Onnantól pedig csak hasznot termeljen a beruházónak.

  Élettartam

  Elterjedt tévhit, hogy a napelemek 10 év után úgy is használhatatlanok lesznek, utána le lehet szerelni őket, emiatt nem éri meg telepíteni sem.

  Ez egy általános tévhit. A napelem gyártók is általában 20-25 év teljesítmény garanciát vállalnak az általuk gyártott napelemekre. Ami azt jelenti, hogy 25 év használat után is biztosítják azt, hogy 80 %-os hatásfokkal üzemelni fognak a panelek.

  A napelem vizet melegít

  Ezt a tévhitet a napkollektorokkal történő összekeverés okozta.

  Mivel a napkollektorok vizet melegítenek, és síkkollektoros típusai hasonlóan néznek ki, mint a napelemek sokan összekeverik a két rendszert. DE napelemmel elektromos energiát termelhetünk, míg a napkollektorral meleg vizet állíthatunk elő. Nem összekeverendő a két rendszer típus.

  Csak a villanyszámla kiváltására jó

  A napelemek által termelt energiát nem csak a háztartási gépeink (TV, mosógép, elektromos sütő) villamos energiaigényeinek ellátására használhatjuk. A termelt áramot akár fűtési, hűtési célokra is fel lehet használni, az erre kompatibilis eszközökkel. Ilyenek például a klímák, elektromos kazánok, infrapanelek stb. Ezekkel a fűtő/hűtő berendezésekkel családi házunk teljes fűtése megoldható, és megfelelően méretezett rendszerrel, így a fűtésszámla is kiváltható.

  Csak nappal tudom használni, amikor süt a nap…

  napelemek termelt áram hálózatba

   

  Ez egy általános logikán alapuló tévhit, hogy amikor süt a nap, termel áramot, emiatt mikor nem süt, akkor nem is tudom használni.

  Ez nem igaz.

  A napelemek azért csatlakoznak a szolgáltatói hálózathoz, hogy a nappal (napsütésben) megtermelt, és helyben rögtön fel nem használt áramot a szolgáltatói hálózatra termeli ki. A kitermelt áramnak megfelelő mennyiséget később (este, mikor nem süt a nap) vissza lehet vételezni a hálózatról, melyet a szolgáltató egy éves szaldós elszámolással biztosít. Így a napelemek által termelt összes energia felhasználható, nem vész el energia akkor sem, ha kevesebb a fogyasztás, mint a termelés.

  A szigetüzemű rendszerek esetében pedig, a nappal megtermelt áramot akkumulátorokban tárolják, és az esti órákban onnan történik az energia felvétel.

  Kivitelezési idő

  Sokan azt látják, hogy szomszédjánál, vagy az utcában valahol 1-2 nap alatt felszerelésre kerülnek a napelemek, és ezért milyen könnyű, és gyors folyamat a napelemes rendszer kivitelezése.

  A valóságban egy hálózatra csatlakozó rendszer teljes kivitelezési ideje több hónapot, akár fél évet is igénybe vehet. Ennek oka, hogy a szolgáltató felé jelezni kell, hogy napelemes rendszerrel akarunk csatlakozni a hálózatra, különböző bírálatokon esik keresztül a tervezett rendszer, míg eljut a tényleges 1-2 napos felszerelési időszakhoz. Így fontos számolni ezzel az idővel annak, aki napelemes rendszer beruházását tervezi.