Skip to content

Napelemes rendszer típusok – Hálózati kontra szigetüzemű

  A napelemes rendszer kétfajta lehet, szigetüzemű vagy hálózatra kapcsolt. Tehát, a lényeg az, hogy az inverter kapcsolódik-e a szolgáltatói villamos hálózathoz vagy nem.

  A legtöbb esetben a hálózatra kapcsolt rendszerről beszélünk, hiszen leggyakrabban ezt alkalmazzák az otthonokban.

  A szigetüzemű rendszer azoknak lehet megoldás, akik olyan helyen élnek pl. horgásztanya, ahol nincs elektromos áram hozzáférés.

  De nézzük meg a kettő közötti különbséget részletesebben.

  Hálózatra kapcsolt rendszer

   

  Ez egy hatékony rendszer, amelynek segítségével csökkenthetjük, illetve kiválthatjuk az áramszámlát, fűtést, stb, attól függően, hogy mekkora rendszert építünk ki.

  A napelemek által megtermelt energia mennyisége függ az időjárástól, napszaktól és egyéb tényezőktől. Amikor a napelemet fény éri, a panelekben egyenáramú villamos energia képződik, melyet az inverter alakít át 230V/ 50Hz váltakozó árammá. Ez azért fontos, mert a háztartásban található bármilyen elektromos eszköz, illetve a magyar áramhálózat is váltakozó áramon alapul. Az inverter nagyon fontos szerepet tölt be. Szinkronizálja a hálózatot és biztonságosan tartja a rendszert pl. áramkimaradás esetén.

  Az inverter rá van kötve az otthonunk villamos hálózatára és az áramszolgáltató rendszerére is (ELMŰ, EON, NKM). Amikor a napelemek termelnek, egyrészt az otthoni fogyasztók (TV, hűtő stb.) használják a generált villamos áramot, másrészt a többlet termelést az áramszolgáltatók, törvényi kötelezettségünknek megfelelően átveszik.

  A hálózatra táplált villamos energiát kétirányú mérőórával (ad-vesz mérő) mérik, melyet az áramszolgáltató biztosít. Így tudjuk, hogy mennyit termeltünk kifelé és mennyit fogyasztottunk.

  Tehát a hálózati napelemes rendszer az adok-kapok elven működik. Amikor süt a nap és a napelemek termelnek, az el nem használt villamos energiát pedig átadjuk a szolgáltatónak. Amikor a rendszerünk nem termel pl. éjszaka, akkor pedig visszaveszünk a többletből.

  Szigetüzemű rendszer

   

  A szigetüzemű rendszer nem kapcsolódik a közcélú hálózatra, így az egy teljesen független áramellátó rendszer. A kiépítése csak olyan helyekre ajánlott, ahol nincs közüzemi villamos hálózat például távoleső tanyák, víkendházak, stb.

  A hálózati napelemes rendszerhez képest sokkal drágább, mivel speciális akkumulátorokra van szükség, melyek a megtermelt villamos energiát tárolják. Ezek az akkumulátorok korlátozott élettartammal rendelkeznek (3-7 év), és drágák. Továbbá a jelenlegi akkumulátorok még nem elég hatékonyak, és odafigyelést is igényelnek. Azokban a hónapokban, amikor sok a napsütés biztosíthatják egy adott ingatlan minimális áramellátását, de a sötét (téli) hónapokban már nem látják el megfelelő szinttel.

  A szigetüzemű napelemes rendszernek is az egyik legfontosabb része az inverter, mely az akkumulátorokban tárolt energiát átalakítja a háztartási eszközök által felhasználható váltóárammá. Mivel ez egy független rendszer, ezért nincs szükség kétirányú mérőórára.

  Összegzés

  Tehát ha otthoni napelemes rendszerben gondolkodunk, kizárólag a hálózati rendszer jöhet szóba. Jelenleg sokkal olcsóbb és megbízhatóbb.