Skip to content

Napelemes szemle – Mit kell megvizsgálni telepítés előtt?

  Ebben a cikkünkben arról lesz szó, hogy milyen információk szükségesek ahhoz, hogy egy tisztességes árajánlatot kapjon egy megrendelő, aki napelemes rendszer telepítését tervezi.

  Tájolás

  Első szempont a tájolás. Egy olyan ingatlanra, ahova napelemes rendszert szeretnének tervezni elsőként azt kell megvizsgálni, hogy hova helyezhetőek el telken belül a napelemes panelek. Így tetőre, melléképület tetejére, és szabadföldre terveznek napelemet. A napelemes kivitelező el fogja mondani mekkora az a rendszer, ami az adott terülten elhelyezhető, és nem kezd el nagyobb rendszert ajánlani, aminek kivitelezése nem valósítható meg az adott telken.

  Összefoglalva csak akkora erőműről fog szó esni, amelyben biztosak a kivitelezők, hogy jó tájolással el tudnak helyezni az ingatlanon. Legyen ez akár ferde tetőn lakóépület, vagy melléképület tetején vagy szabadföldi telepítés, ami elfér az ingatlan kertjében. Ehhez szemlézni kell a portát, hogy létrehozható-e.

  Az elsődleges terepszemlének ez a legfőbb lényege. Függetlenül attól, hogy a tulajdonos mekkora erőművet szeretne, függetlenül attól, hogy mekkora energiatermelést szeretne meg kell állapítani, hogy az adott ingatlanon milyen fajtájú (lapostető, ferdetető, szabadföldi), és mekkora erőmű hozható létre. Ezek mindenképp szükségesek ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a folyamattal.


  Tetőfelület nagysága

  Amennyiben az előzőek egyeztetve lettek, következő lépésben tudni kell a tetőfelület nagyságát, ugyanis a napelemek mérete általában egy szabvány méret. Általában két félét szerelnek, az egyik az megközelítőleg 1,6 x 1 méter, a másik pedig 2 x 1 méter nagyságú. Azért fontos a tetőfelület nagyságának ismerete, hogy meg lehessen azt nézni, hogy pontosan hány sorba, hány napelem helyezhető el az adott felületen. Ezt az első szemle során végig lehet gondolni, és ki lehet számolni.


  Mekkora teljesítmény áll rendelkezésre

  ad vesz mérőóra szekrény
  Ad-vesz mérőóra és a biztosítók

  Amikor már ismert, hogy hány tetőre lehet telepíteni, tájolás szempontjából melyek jöhetnek szóba, meghatározásra került, hogy azokra a tetőkre hány darab napelem fér el megközelítőleg, akkor érdemes azt megnézni, hogy az adott helyrajzi számnak, az ingatlannak mekkora teljesítmény áll rendelkezésére. Gondolok itt arra, hogy a villanyóra szekrényében mekkora biztosítók vannak, van-e három fázisa, vagy csak egy fázis van, és a fázisonként mekkora teljesítményű az ingatlan.

  Kapcsolódó bejegyzés: A napelemes rendszer részei és működése


  Inverter elhelyezése

  Ebben a lépésben a kivitelező, és az ingatlan tulajdonos leegyezteti, hogy hova kerüljön elhelyezésre az inverter. Ez egy nagyon fontos dolog, mert hogyha nagyon távol kerül a napelemektől, akkor tűzvédelmi kapcsoló beszerelése szükséges szabvány szerint, ami további költséget jelent. Hogyha közel kerül elhelyezésre a napelemekhez, de távol van a villanyórától, akkor az inverter betáplálásának kiépítése okozhat problémát.

  Így ezt a kört célszerű jól körbejárni az erőmű leendő új tulajdonosával, hogy hol is érdemes elhelyezni. Nyilván további szempontokat is figyelembe kell venni, nem kerülhet például ki az utcára, vagy olyan helyre ahol esetleg ellophatják, és nyilván esztétikai szempontokat is fontos figyelembe venni.

  Elhelyezési javaslat: 

  Érdemes háztartási helyiségbe, garázsba, kamrába, kazánházba rakni. Továbbá lehet kültéren, például teraszon nagyon jó, mivel jár a levegő, nincs fűtve (ezek az eszközök a meleget annyira nem szeretik).


  Villanyóra és inverter közötti szakasz

  Az inverter, a napelemek és az óra is közel van, így egyszerű a telepítés.

  Következő lépésben azt kell tisztázni, hogyan kell eljuttatni a termelést az invertertől a villanyóráig. Az inverterben alakul át a napelemek által termelt egyenáram váltakozó árammá. Viszont a termelés mennyiségét, és hogy abból mennyit lehetséges kiküldeni a hálózatba, azt a villanyórán lehet mérni. Hogyha az inverter és a villanyóra között nem a megfelelő minőségű a kapcsolat (nem megfelelő minőségűek, keresztmetszetűek a vezetékek), akkor ez problémát okozhat az inverter megfelelő működésében, és a napelemek által termelt energia mérőóráig történő eljuttatásában.

  Összegezve fontos, hogy megbeszélésre kerüljön a tulajdonos és a kivitelező között, hogy érdemes és célszerű jól előkészíteni az inverter helyét, még a kivitelezés előtt. Akár becsövezéssel, akár egy megfelelő keresztmetszetű vezeték kiépítésével, mert ez sokat segíthet a tulajdonosnak az erőmű működésének tekintetében, valamint a kivitelezőnek is, hiszen nem neki kell kitalálni, hogyan kell eljuttatni a termelt energiát a villanyóráig.

  Kapcsolódó: Napelemes Rendszer Árának Részletei


  Projekt mérete

  Az előzőek után rendezni kell, hogy ennek a projektnek milyen nagyságrendje van, milyen igényei vannak a leendő tulajdonosnak, mekkora számlát szeretne kiváltani az erőművével, hogy ez csak villanyszámla, vagy esetleg a fűtésbe is szeretne besegíteni vele. Amennyiben fűtésre is szeretné használni meg kell beszélni milyen további eszközök, és fogyasztók szükségesek (hőszivattyú, hűtő-fűtő klíma berendezések, infrapanel, elektromos padlófűtés, elektromos kazán stb.). A kivitelezőnek ismertetnie kell, hogy milyen megoldási lehetőségeket javasol a megrendelő ötleteire.

  Érdekelhet: Miért érdemes nagyobb napelemes erőműben gondolkodni?

  Két példát említek erre az esetre

  Hogyha nincsen megfelelő betáplálás, a villanyórában nincsen csak 1×16 Amper, akkor arra nem lehet feltenni a jelen helyzetben egy 10 kW-os napelemes rendszert akkor sem, ha jó tájolású, nagyméretű tető áll rendelkezésre, ahol elférnek a panelek, és inverternek is van hely, valamint előkészítése sem okoz problémát. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a villanyórát fejleszteni, vélhetően szabványosítani kell, teljesítményt kell növelni az áramszolgáltató oldaláról, mely további költséggel és ügyintézéssel jár.

  Következő példa.

  Azt mondja a tulajdonos, hogy szeretne egy 10 kW-os rendszert a villanyszámla, és fűtésszámla kiváltására, de nincsen tetőfelülete, csak 3×16 m2 egy „kádárkocka” tetején. Ebben az esetben azt lehet javasolni, hogyha van lehetőség, akkor történjen szabadföldre a telepítés, vagy valamilyen melléképület tetejére. Látni kell azt, hogy egy ilyen rendszernek nagy hely kell, vagy tetőn, vagy szabadföldön. Így tehát, ha nincs megfelelő méretű hely ahova a napelemes panelek elhelyezhetők, akkor nem lehet építeni egy 10 kW-os teljesítményű erőművet, és nem is fognak tudni egy tisztességes árajánlatot adni rá.

  Összességében tehát, ha megfelelő teljesítmény áll rendelkezésre a villanyórában, és a tetőn (szabadföldön) megfelelő terület áll rendelkezésre, akkor telepíthető a kívánt méretű erőmű.

  Ekkor megbeszélhető mire akarja használni a leendő tulajdonos az erőművet (fűtés, vagy csak villanyszámla kiváltás), akkor már kaphat egy olyan rendszerről árajánlatot, ami kiszolgálja az igényeit.

  Kapcsolódó: Napelemes rendszer építése során felmerülő extra költségek


  Erőmű telepítésének folyamata

  Ezt követően meg kell beszélni milyen folyamata van egy erőmű telepítésének. Egy engedélyezési folyamaton kell végigmenni az áramszolgáltatónál. Ezután egy terveztetési folyamatot kell végrehajtani, ezzel párhuzamosan már el lehet kezdeni a beszerzését a napelemes alkatrészeknek, majd elkezdhető a kivitelezés. Ez után egy készre jelentési folyamatot kell indítani az áramszolgáltató irányába, amelyre a szolgáltató kicseréli a mérőórát egy olyan egységre, amely oda-vissza képes mérni az energiaáramlás irányát.

  Tudni kell azt, hogy egy ilyen projekt nem egy gyors eljárás, hanem egy több hónapos folyamat attól függően, hogy hol van az országban, milyen szolgáltatóval kell kapcsolatba kerülni, és milyen kivitelező cég végzi a projektet.


  Összességében ezek fontosak ahhoz, hogy egy korrekt, és tisztességes ajánlatot kapjon a megrendelő az adott kivitelezőtől. Hogyha ezek nem tisztázottak mindkét oldalról, akkor különböző nagyságrendű félreértéseket okozhat.