Skip to content

A napenergia előnyei és hátrányai

  A napenergia egy végtelen energiaforrás, amit jelenleg csak korlátozott mennyiségben tudunk kihasználni. Tudtad, hogy egyetlen órányi napsütés, ami a földet éri, kielégítene egy évnyi globális energiaigényt? Hihetetlen, de jól mutatja micsoda kiaknázatlan lehetőség rejlik a napenergiában. Gondolj bele mennyivel tisztább lenne a bolygónk, ha ezt a végtelen energiát jobban ki tudnánk használni.

  Annak ellenére, hogy sok fejlett, és fejletlen országban is, rohamosan terjed, hazánkban még mindig szkeptikusak az emberek a napenergia hatékonyságával kapcsolatban. Sokan túl drágának, nem hatékonynak és csak egy fajta divatnak tartják. Valószínűleg ez abból is fakad, hogy Magyarországon még mindig elég kevés ingatlan rendelkezik napelemes rendszerrel, így keveset tud az átlag ember róla.

  Egy dolog biztos, hogy ez a jövő, és egyre elérhetőbbé válik. Állami támogatásokat vehetünk igénybe, a napelem rendszerek olcsóbbá válnak a piaci versenynek köszönhetően, és a technológiai fejlesztések a hatékonyság növelésére folyamatosak. Persze, mindig vannak negatívumok.

  A napenergia előnyei

  Megújuló energiaforrás

  Az egyik legfontosabb előnye, hogy a napenergia valóban megújuló energiaforrás. Szinte bárhová lehet telepíteni, ahol elegendő napsütés áll rendelkezésre. A többi energiaforráshoz hasonlítva végtelen, míg nap lesz (kb. 5 milliárd év), addig kihasználhatjuk.

  A hagyományos energiahordozók, mint a szén vagy a fa nemcsak, hogy végesek, de rendkívüli mértékben szennyezik a környezetet. Gondoljunk csak bele mennyivel tisztább lenne a levegő télen a nagyvárosokban, ha vegyes tüzelésű kályhák és kazánok helyett, a napelemekkel által termelt villamos áramot használnánk fűtésre.


  Érdekesség: Az alábbi táblázat az mutatja be, hogyan változott 1 Megawattóra (MWh) előállítási költsége hagyományos és zöld energiahordozók szerint az USA-ban. A 2017 adatok szerint 1 MWh előállítása szénnel kétszer annyiba kerül mintha napenergiát használnánk. Sajnos magyar forrásokat nem találtam, de itthon is valami hasonló lehet a helyzet.


  Igazi rezsicsökkentés & megtakarítás

  Egy megfelelően tervezet napelemes rendszer teljesen kiváltja az áramszámlát. Ha egyszer kész, legalább 25 évig nem kell foglalkoznunk az árak emelkedésével. Magyarországon jelenleg, kb. 40 forintba kerül egy Kwh, de volt már 50 Ft közelébe is.

  Persze nem csak az áramszámla kiváltására vagy csökkentésére használhatjuk a megtermelt villamos áramot, hanem fűtésre is. Ez különösen a vegyes tüzeléssel rendelkezőknek jelenthet elég rövid távú megtérülést. A fa és a szén ára drasztikusan növekszik minden évben. Az egyik lehetőség a gáz bevezetése, de ott is magasak a kezdeti költségek. Nem beszélve arról, hogy a kiépítés után, azonnal fizethetünk az elhasznált gázért (amelynek az ára bármikor emelkedhet).

  Igen, attól függően, hogy mekkora napelemes rendszerre van szükséged, a kezdeti költségek több millióra is rúghatnak. De, a rezsicsökkentést már az első hónaptól kezdve érzékeljük. Érdemes úgy gondolni a napelemes rendszer telepítésére, mint egy hosszú távú befektetésre. 7-10 év alatt visszakapjuk a befektetett pénzünket, a következő több mint 20 év pedig tiszta profit (és az inflációt még nem is vettük figyelembe).

  Változatos alkalmazások

  A napelemek által megtermel villamos áramot többféleképpen felhasználhatjuk. A leggyakoribb módja az áramszámla csökkentése, de az otthonunkat fűthetjük vagy hűthetjük vele. Egy elektromos kazán kiválthatja a korszerűtlen, szennyező és ma már drága vegyes tüzelést. Egy hatékony légkondicionáló melyet hűtésre, és fűtésre is használhatunk pedig csökkentheti a gázszámlákat télen, és komfortosabbá teheti a nyári hónapokat. Nem beszélve az egyre több otthonban megjelenő elektromos autók ellátásáról.

  Alacsony karbantartási költségek

  A napelemes rendészek nem igényelnek különösebb karbantartást. A szennyeződések nagy részét az eső lemossa, de a paneleket éves szinten 1-2 alkalommal tisztítva még nagyobb hatásfokkal üzemelhetnek. Továbbá a napelem panelek strapabíróak a környezeti hatásokkal szemben, így nem kell félni a cserétől sem.

  Talán, a rendszer leggyengébb láncszeme az inverter, ami az egyenáramot váltakozó árammá alakítja át, illetve szinkronizálja a rendszert a villanyáram szolgáltatóval. Ha megfelelően védett és szellőzött helyre kerül, akkor minimum 10 évig hibátlanul működnek (persze ez függ a gyártótól). Az inverter cseréje nem olcsó, de napelemes rendszer által megtermelt profitnak, így is csak a töredéke.

  Technológiai fejlesztések

  A napenergia ipari technológia folyamatosan fejlődik, és a fejlesztések a jövőben is fokozódni fognak. A panelek és az inverterek egyre hatékonyabbak. A gyártók a nagy verseny miatt újabb és újabb technológia újításokkal jönnek elő.

  A napenergia hátrányai

  Magas kezdeti költségek

  Az egyik ok, amiért sokan elutasítják a napelemes rendszer telepítést az a magas kezdeti ár. Egy átlagos családi ház telepítése, amely kb. egy 5KW rendszert igényel, 2 millió forint körül van minden költséggel. De, amint már említettem, érdemes egy hosszú távú befektetésként tekinteni a beruházásra.

  Megfelelő támogatással pedig, részletfizetés is megoldható mellyel tulajdonképpen a villanyszámlánál kevesebb költségű részletekkel fizetve nem szükséges a magas kezdeti tőke.

  Érdemes összevetni egy gépkocsi vásárlással. Megvásárolod a kocsit, ami azonnal veszít az árából, ahogy kijössz a szalonból. A legjobb esetben kapsz rá 5 év garanciát. Az éves költségek, nem számolva a tankolást, akár több százezerre is rúghatnak. Ahogy, telnek az évek az autó csak viszi a pénzt és rohamosan csökken az értéke.

  A napelemes rendszer pont az ellenkezője. Amint befektettél, azonnal kezdi visszahozni a pénzt. Nem beszélve arról, hogy nem igényel különösebb karbantartást, hosszú garanciát kapsz, növeli az ingatlanod értékét és még a környezetedért is tettél valamit.

  Időjárásfüggő

  Természetesen, ahhoz hogy a napelemek maximálisan termeljenek napsütésre van szükség. Felhős vagy esős időben is termelhetnek, persze sokkal kevesebbet.

  Magyarországot tekintve elég szerencsések vagyunk, hiszen az évi napsütéses órák száma, különösen az ország közepén elég magas. Így szinte biztosak lehetünk benne, hogy az éves energia igényünket az ehhez tervezett, megépített rendszer megfogja termelni.

  Sok hely kell a napelemekhez

  Persze ez függ attól, hogy mekkora az villamosenergia igényünk és csak akkor probléma, ha nincs elég hely a tetőn. Ebben az esetben lehet paneleket telepíteni a földön is, de az a kert méretének kárára megy.

  Környezetszennyezés

  Hülyeség lenne azt állítani, hogy a napelem rendszerek nem járnak környezetszennyezéssel. A panelek gyártás során a környezetre ártalmas gázok kerülnek a levegőbe. De ami lényegesen jobb a napelemek javára azok az arányok, ha összehasonlítjuk a hagyományos energiahordozók bányászatával, feldolgozásával és elégetésével, akkor a környezetre gyakorolt hatás sokkal kisebb.

  Összegzés:

  napelem előny hátrány infografika