Skip to content

A norvég fűtőpanel bemutatása – Működés és kinek ajánlott

  A norvég panel vagy más néven norvég radiátor napjainkban egyre nagyobb teret kapó elektromos fűtési módszereinek egyik eszköze. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan működik ez a hatékony és energiatakarékos fűtőpanel.

  A norvég fűtőpanel működése elve

  Működése a hőáramláson, a konvekciós elven alapszik. Mely azt jelenti, hogy a panelbe alul beáramlik a hideg környezeti (szoba) levegő, majd a panel felső részén meleg levegő távozik. De mi is történik a levegővel közben? Ahogy beáramlik a hideg levegő, egy fűtőbetéten halad keresztül, így valósul meg a energiatakarékos villanyfűtés folyamata.

  A fűtőbetétek tulajdonképpen fém ötvöztek, melyek egy kerámiamagban helyezkednek el. Ezen betétek egy termosztáttal válnak szabályozhatóvá, így egy pontos, és hatékony fűtési módszert nyújt, hiszen a termosztát már 0,5°C hőmérséklet különbségre is reagál. Például a kívánt szobahőmérséklet 23°C, de egy ideje már nem kapcsolt be a panel, és elkezdett hűlni a levegő, amint eléri a szoba hőmérséklete a 22,5°C-ot a termosztát kapcsol, és működésbe hozza a fűtőbetétet, ez által hamar eléri ismét a kívánt hőmérsékletet. Tudva azt, hogy kevesebb energiaigény kell egy adott hőmérséklet tartásához, mint annak folyamatosan hidegről való felmelegítéséhez, ez egy hatékony megoldást biztosít.

  A betétek működésük közben soha nem kerülnek olyan hőmérsékleti fokra, ahol izzásban lennének (általánosságban elmondható, hogy 60°C feletti értéket nem ér el a betét hőmérséklete), ezért a norvég elektromos fűtés biztonságos módszernek bizonyul, továbbá égett, kellemetlen szagot sem kell elviselni.

  Ahogy már említettem a hőáramlást használja ki működése során. Ez azt is jelenti, hogy nem tartalmaz ventillátort, ezért a felhasznált villamos energia közel 100%-át fűtésre hasznosítja, valamint emiatt zajmentesen üzemel. 


  Norvég elektromos fűtőpanel telepítése

  telepítés

  Felszerelése gyorsan történik, hiszen nem kell pl. padlót bontani telepítéséhez, pusztán falra szereléssel történik elhelyezése. Akár egy nap alatt kivitelezhető a lakás összes helyiségében. Elérhetőek olyan norvég fűtőpanelek, melyek vizes helyiségekben is alkalmazhatóak, ez által egy teljes lakás elektromos fűtése is megoldható velük. 

  Az által, hogy az alján történik a hideg levegő beáramlása mindenképp biztosítani kell a levegő útját. Ez azt jelenti, hogy telepítése csak falra történhet, közvetlen a padlóra nem helyezhető, hiszen ez korlátozná a beáramló levegő útját.

  Mivel elektromos áram szükséges a norvég fűtés működtetéséhez, így gond nélkül összekapcsolható egy napelemes rendszerrel melyet, ha megfelelően méretezünk teljes fogyasztása kiváltható, rezsi költsége megspórolható. Beruházási költsége annak köszönhetően, hogy pár csavarral rögzíthető, és konnektorra, vagy hálózatra csatlakoztatható igen alacsony.


  Kinek jó a norvég panel fűtés?

  Sokak talán szkeptikusak, hogy ez az energiatakarékos fűtőpanel valóban hatékony-e. Tényleg felfűthető velük akár a teljes ingatlan vagy csak kiegészítő fűtésre ajánlott. A válasz sok tényezőtől függ, de a lényeg az, hogy mekkora teljesítményűek a telepített fűtőpanelek.

  De nézzük meg különböző szituációkat.

  Vegyestüzelést használóknak

  A norvég fűtés hatékony megoldás lehet a vegyestüzelést használók számára. Hazánkban még mindig sokan szénnel vagy fával tüzelnek. Ennek a fűtésnek a legnagyobb hátránya, hogy ha nincs puffer tartály, ami tárolja a melegvizet, a ház kihűl a nem fűtött időszakban, például ha a tulaj dolgozni van, vagy az éjszakai órákban. A ház visszafűtése pedig időt és sok tüzelőanyagot igényel.

  A norvég panelek segíthetnek az ingatlan állandó hőmérsékleten tartásában, amelynek több jótékony hatása is van. A házban folyamatosan fenntarthatjuk a kívánt hőmérsékletet, például az éjszakai órákban is, így növekszik a komfortérzet. Továbbá nem hagyjuk kihűlni a házat, így kevesebb tüzelőanyagot fogunk használni az újbóli begyújtáskor.

  Tehát a vegyes tüzeléssel fűtőknek egy kiegészítést jelenthet.

  Adott helyiségek fűtése

  Nagycsaládos apukaként tudom, hogy sokszor gondot jelent, hogy mindenki számára kellemes hőfokot biztosítsak. Én és a két nagyobbik gyerekem nem szereti, ha meleg van a házban, 19-20 C° nekünk bőven elég! 🙂 De, van a családban egy csecsemő, aki számára ez a hőfok kevés. Mivel a szobák fűtése a mi esetünkben nem független egymástól, így a babaszobának valamilyen plusz fűtés szükséges, amelyre kitűnő és olcsó megoldás egy norvég fűtőpanel felszerelése.

  Tehát, a norvég fűtőpanel jól használható egy adott helyiség eltérő fűtésére.

  Főfűtésre

  Természetesen a megfelelő energetikai besorolású házak esetében hatékonyan használható főfűtésként is, de ez függ az ingatlan elektromos hálózatától is. Kisebb lakások és házak esetében, amelyek 50-60 m2 alatt vannak, az ingyenesen biztosított 32 amper általában elég. Nagyobb ingatlanok esetében szükség van hálózatbővítésre, amely plusz költséget jelent az elektromos fűtésrendszer kiépítésekor.

  Kalkulátor

  Az alábbi kalkulátor segítségével kiszámolhatod, hogy mekkora teljesítményre van szükséged.


  Összegzés

  Általánosságban elmondható, hogy a norvég fűtőpanel egy hatékony, rugalmas és energiatakarékos fűtés, amely szinte bárhol alkalmazható. Továbbá meg kell jegyeznünk, hogy a norvég panel árak sem kiugróan magasak, illetve sokkal esztétikusabbak, modernebbek a radiátorokhoz képest (akár különböző színekben is megvásárolhatóak.)