Skip to content

Olcsó Napelem – Milyen problémák lehetnek a panelekkel?

  Magyarországon is egyre több cég foglalkozik napelem rendszerek telepítésével, így az napelem panel árak között akár jelentős különbségek is lehetnek. Mivel nem tartozunk a leggazdagabb országok közé, így a beruházáskor az egyik legfontosabb tényező az ár. Ki ne szeretne spórolni?

  A probléma az, hogy az olcsó napelem hosszútávon sokszor drágább. Egy minőségi rendszer hatékonyabban működik, így a befektetésünk hamarabb megtérül. Míg az olcsó panelekkel jó néhány probléma adódhat az évek során.

  Nézzük meg miért lehet egy napelem olcsó és milyen problémák léphetnek fel velük kapcsolatban.


  Napelemek olcsón – Hogyan lehetséges és mire számíthatsz

  Alacsony minőségű anyagok és gyártási színvonal

  Hogyan tud egy napelemet gyártó cég a költségeken csökkenteni?

  Először is a felhasznált anyagok minőségén és mennyiségén. Pl. vékonyabb vagy rosszabb minőségű edzett üveget használnak vagy spórolnak a szigetelő rétegeken, aminek eredményeképpen a napelem kevésbé lesz ellenálló a környezeti hatásokkal szemben.

  Másik spórolási lehetőség a gyártási folyamat melynek során kevésbé fejlett technológiákat és gépeket alkalmaznak. Az elkészült napelemek így akár kisebb hibákkal kerülhetnek ki, mint például a nem megfelelő forrasztások, illesztések, vagy esztétikai hibák.

  Lehet, hogy a kezdeti években az olcsó napelem panelekkel nem lesz problémánk, de hosszú távon a nem megfelelő anyagok használata, és a nem megfelelő összeszerelés meghibásodáshoz vezethetnek.

  Fontos azt is megjegyezni, hogy egy olcsó és minőségi napelem között az ár különbség gyakran csak néhány ezer forint. Lehet, hogy a kezdeti költség 10%-al olcsóbb, de hosszú távon a csere és a termeléskiesés sokkal több lehet.

  Kapcsolódó: Mennyire ellenállóak a napelemek?


  Garanciális problémák

  Mivel a megújuló energia az egész világon felfutóban van, ezért egyre több, sokszor nem megfelelő anyagi háttérrel rendelkező cég akar egy szeletet a tortából. Belekezdenek a napelemek gyártásába, és az első gazdasági visszaesésnél csődöt mondanak. Persze a napelemeket 20-30 év garanciával adják el.

  De, ha becsődölnek kifogja a garanciát biztosítani?

  Ha szerencsések vagyunk, akkor egy nagyobb gyártó cég bekebelezi a kisebbet, így a garancia követelésünket tudjuk érvényesíteni. Ha nem, akkor vásárolhatunk új napelemeket, mert nem lesz aki a javítást vagy a cserét biztosítsa.

  Ezért érdemes jól ismert márkájú paneleket vásárolni, melyek több évtizedes háttérrel rendelkeznek.


  Ismeretlen származás

  Nyugat-Európában a napelemes rendszerek telepítésének több évtizedes múltja van. Persze még a gazdag nyugaton is megesik, hogy egy telepítéssel foglalkozó cég valamilyen oknál fogva megszűnik.

  Ilyenkor a felhalmozott paneleket a valódi ár töredékéért árulják, hogy a lehető legtöbb pénzt ki tudják szedni a bukott cégből. És, persze ilyenkor jön ez élelmes kelet-európai, aki olcsón megvásárolja ezeket a paneleket, majd hazatérve áron alul eladja.

  A probléma az, hogy a nem tudhatjuk a behozott napelemek hány éve, és milyen körülmények között voltak tárolva, illetve szállítva. Lehet, hogy már 5 éve egy udvaron ette őket a fene.

  A napelem gyártó cégek az adott garanciát a vételtől számolják, így az előbbi esetet figyelembe véve, 5 évet vesztettünk.

  napelemek szétszórva

  Rosszabb teljesítmény

  A már említett alacsony színvonalú gyártási folyamat, és a nem megfelelő anyagok használata miatt, a napelem hatékonysága akár jelentősen is csökkenhet. Legyen ez csak 5%, hosszú távon ez rengeteg elpazarolt kW-ot jelent meghosszabbítva a megtérülést.


  Példa: Túl olcsó napelem rendszer

  Nemrégiben találkoztam egy ismerősömmel, aki büszkén mondta, hogy hamarosan neki is lesz napelemes rendszere. Egy 5KW rendszerre kapott ajánlatot, ami kb. 900 ezer forintba fog kerülni mindennel együtt. Tehát kilowattonként kevesebb, mint 200 ezer lesz. Kicsit gyanús, hiszen egy közép kategóriás inverter is legalább 400 ezer. Ha csak 300 wattos paneleket fognak használni, akkor is legalább 17 db fog kelleni. Az olcsó napelem árak is legalább 40 ezer forintnál kezdődnek (nem monokristályos napelem), így csak a panelek kerülnek 600 ezer felett. És, még nem beszéltünk az egyéb költségekről, szerelésről stb.

  Persze, hogy így a legolcsóbb napelemes rendszer a piacon. De, hol van a haszna a kivitelezőnek? Nem hiszem, hogy ingyen dolgoznak.

  A “napelem olcsón” című hirdetéseket mindig kezeljük odafigyeléssel. Ha az ajánlat 30-50% eltér az átlag piaci árnál, ott van valami sunyiság.

  Összegzés

  Természetesen, nem azt akarom sugalmazni, hogy csakis a legdrágább napelem a jó választás. Sőt, én mindig a legjobb ár/érték arányú termékeket keresem. Minek fizetnénk sokkal többet valamiért, ami csak egy kicsivel teljesít jobban? Egy árban és minőségben jól megválasztott rendszer sokkal hamarabb visszahozza az árát.

  Azonban légy résen, amikor valaki nagyon olcsó napelemeket árul. Ott biztos van valami sunyiság, aminek hosszú távon Te iszod meg a levét.