Skip to content

Az otthonfelújítási program felhasználása napelemes rendszer telepítésére

  Az elmúlt hónapokban jelentős változások léptek életbe a napelemes rendszerek támogatásával kapcsolatban. Országosan felfüggesztették a 0% MFB hitelt, illetve bejelentették, hogy szaldó is változni fog a jövőben.

  Szerencsére a kormány egy új, nagyon kedvező lehetőséggel állt elő. 2021. január 1-től egy rugalmas lakásfelújítási programot indítanak el, amelyet szinte minden típusú otthon fejlesztésre fel lehet használni, többek között az otthon energetikai korszerűsítésre is.

  Ebben a cikkben, arról fogunk beszélni, hogy milyen előnyökkel jár ez a támogatás, azok számára, akik napelemet szeretnének telepíteni, illetve fűtéskorszerűsítésen gondolkoznak. Továbbá, konkrét példákon keresztül is bemutatjuk a lehetőségeket.

  Ki igényelheti és mire?

  A támogatást azok a családok igényelhetik, ahol legalább egy gyerek van. A támogatás feltétele, hogy legalább az egyik szülő egy éves társadalombiztosítással rendelkezzen.

  A támogatást szinte bármilyen kül és beltéri munkálatra igénybe vehető. Szerencsére a hozzájárulás szinte mindenre vonatkozik, így a napelemes rendszerek telepítésére, vagy a fűtéskorszerűsítésre is.

  Az állam a munka és az anyagköltségek 50% százalékát is visszafizeti az igénylőnek. Természetesen a számlák bemutatásával. A támogatás azonban csak egyszer vehető igénybe.

  Az alábbi videóban Novák Katalin részletesen beszámol a lehetőségekről és szabályokról.


  Miért jobb lehetőség, mint az eddigi napelemes pályázatok?

  A 0% MFB pályázat nagyon népszerű volt, de sok utánajárással és extra költséggel járt (pl. pályázatíró, energetikus, közjegyző stb). Továbbá korlátozások voltak a napelemes rendszer méretére, és nem támogatta a fűtéskorszerűsítést sem pl. elektromos kazán felszerelését. Mindent összevetve egy sokkal bonyolultabb és kötöttebb támogatási mód volt, melyben extra költségeket nem lehetett bevinni.

  Az otthonfelújítási program, azonban ennél sokkal rugalmasabb. Gyakorlatilag az összes keletkező költség felét visszakapjuk, ami rengeteg megtakarítás jelent.

  Íme néhány példa költségekre, ha napelemes rendszert, illetve ha fűtésünket akarjuk korszerűsíteni.

  • Villanyóra korszerűsítés (amper növelés)
  • Villanyszerelési költségek.
  • Villanykazán, klíma, hőszivattyú, elektromos fűtőtestek megvásárlása.
  • Az új elektromos fűtés szerelési munkáinak költségei.
  • Az ingatlanban szükséges átalakítások árai.
  • Egyéb a fejlesztéshez kapcsolódó lehetséges költségek pl. festés.

   

  Ezeket a kiadásoknak a felét minden esetben vissza igényelhetjük.

  Nemcsak, hogy a napelemes rendszer felének költése utófinanszírozva visszakerül az igénylőhöz, melybe minden költséget el tud számolni (munkadíj/telepítési díj), hanem ez egy olyan beruházás, ami a támogatás után is hasznot termel.


  Példa egy családi ház energia korszerűsítésére

  Nézzünk meg egy példát, hogyan lehet egy családi ház energia költségeit szinte a nullára levinni.

  Egy 100 m2 házról beszélünk, amelynek a szigetelése megfelelő. A fűtés vegyes tüzelés radiátorokkal. A havi villanyszámla 15000 ft.

  Első lépésben számoljuk ki a fűtéskorszerűsítést. Elektromos kazánt szeretnénk telepíteni.

  Mivel a ház jól szigetelt, ezért 25 watt/légköbméter-rel számolhatunk. A fűtési szezon kb. 180 nap és a fűtés kb. 6 órát megy egy nap. (A ház belmagassága 2.7 m)

  Így az energiaigény: 25 ×100×2.7×180×6=7290 kWh

  Természetesen ezt pontosan egy energetikus tudná kiszámítani, de kb. 7-8000 kWh a szükséges energia.

  A következő lépés a villanyszámla kiváltása. 38 Ft/kWh számolva a ház éves fogyasztása kb. 4736 kWh

  Tehát a ház elektromos energia igénye: 12 000 kWh körül van

  A tető tájolása teljesen déli, így elég egy 11 KW-os rendszer telepítése.

  Nézzük meg mennyibe kerül ez a beruházás:

  • A napelem rendszer teljes költsége 3-3.5 millió Ft.
  • Kazán 250 ezer
  • Egyéb költségek (villanyszerelő, villanyóra korszerűsítés, stb) 300-500 Ft.

   

  Tehát a beruházás kb. 4 millió forintba kerül, amelynek a felét vissza igényelhetjük.

  Azaz, 2 millió forintból van egy családi házunk, amely modern fűtési rendszerrel rendelkezik és minimális a rezsije. Az általunk befektetett 2 millió forint a magas tüzelőanyag árak miatt kb. 4-6 év alatt megtérül. A napelemes rendszerünk pedig 25-30 évig biztosan termelni fog.

  Megjegyzés: A fentebb említett beruházás jelentősen, a beruházási költség akár 150%-val növeli meg az ingatlan értékét is. Nem beszélve a kényelemről, hiszen nem kell tüzelni, illetve hosszú távon függetlenné válunk az energiaszolgáltatóktól.

  Részletes útmutató: Napelem családi házra


  Még több ötlet, hogyan használjuk fel az otthon felújítási támogatást napelem telepítésre

  Természetesen nem kötelező olyan napelemes rendszer kiépítése, amely teljesen kiváltja a fűtést és a villanyszámlát. (Habár a nagyobb rendszerek olcsóbbak kW-ra vetítve.) Egy kisebb rendszerrel is jelentősen csökkenthetjük a rezsinket.

  Néhány ötlet, hogyan használjuk fel a megtermelt elektromos energiát.

  • Fűtésrásegítés klímával, infrapanel, norvég panellel, stb.
  • Elektromos autó töltése.
  • Villanyszámla kiváltása.

  Összegzés

  Az új lakásfelújítási program egy nagyszerű lehetőség a családok számára, hogy hatékonyabbá és modernebbé tegyék otthonaikat. A napelemes rendszer, illetve fűtés fejlesztés hatalmas előnye, hogy folyamatos megtakarítást jelent a családoknak hosszú éveken keresztül. A befektetett összeg többszöröse marad a család kaszájában.

  Ha bármilyen kérdésed van a programmal, napelemmel vagy fűtéssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot itt.