Skip to content

Pontosak a napelem kalkulátorok számításai?

  Akik napelemes rendszer telepítését tervezik, szeretnék tudni, hogy mekkora méretű rendszerre lenne szüksége, mennyit spórolhat vele vagy éppen, hogy menyi helyet vennének igénybe a panelek.

  Ezért a legtöbben kalkulátorokat keresnek, melyek megválaszolják ezeket a kérdéseket.

  Ebben a cikkben a kalkulátorokkal foglalkozunk, azok pontosságával, valamint tanácsot adunk mi az, amivel teljes biztonsággal megmondható, hogy milyen rendszerre van szükség.

  Először is a kalkulátorokról:

  • A kalkulátorok működése egy általános beállításon alapul. A leggyakoribb esetekkel számolnak, csak becsléseket készítenek.
  • Általánosságban elmondható, hogy a kalkulátorok csak egy jól megközelített értéket adnak, abból a célból, hogy a napelemes rendszer beruházását tervező személy egy közeli képet kapjon arról, hogy mekkora rendszerre is van szükség.
  • Egy kalkulátorral számított érték a valóságban viszont nem teljesen pontos. Számos befolyásoló tényező módosíthatja a kapott értékeket. Ilyenek például az elhelyezésének pontos tájolása, dőlésszöge. A napelemek telepítésének földrajzi elhelyezkedése, így az ország déli területein, éves szinten több a napsütéses órák száma, az Északi területekhez képest. Továbbá befolyásolja a környezete, így például, van-e árnyékoló hatás ( egy fa lombja, másik épület tetőszerkezete)
  • Összességében tehát, a kalkulátorok egy becslést adnak a beruházáson gondolkodónak, hogy milyen nagyságrendben érdemes gondolkodnia. Azok számítása nem teljesen megbízható egy tényleges tervezéshez képest.
  • Jelentős mértékben függ a rendszer hozamának értéke továbbá a napelem panelek típusától. Különböző típusok, és szerkezetű panelek közül lehet válogatni, melyek a napelemek hatásfokát befolyásolják. Különbségek vannak a leggyakrabban használt polikristályos, és monokristályos napelemek között is. Ezeket rendszerint nem lehet egy kalkulátorban meghatározni, megadni szintén csak egy átlagos értékkel történik a számolás.
  A Mi honlapunkon is számos kalkulátor található, mellyel segítséget kívánunk nyújtani azoknak, akik napelemes rendszer telepítését tervezik. Kalkulátort készítettünk arra, hogy meghatározható mekkora rendszerre van szükség a villanyszámla alapján, továbbá arról, hogy mekkora helyigénye van egy adott rendszernek, illetve mennyit lehet spórolni egy bizonyos rendszermérettel. A vállalkozók számára külön kalkulátort készítettünk.

  Megbízható eredmény:

  Teljes biztonsággal akkor tudhatja meg egy szükséges rendszerének méretét, hogyha felveszi a kapcsolatot velünk, és egy napelem rendszer telepítésének a szemléjét elvégezzük Önnél, egy egyeztetett időpontban. A helyszíni felmérést követően biztonsággal megállapítható, milyen rendszerre van szüksége annak, aki napelemes rendszert szeretne.

  Kapcsolatba tud lépni velünk a lap alján található rész kitöltésével.

  Összességében a kalkulátorok egy megközelítő becslést adnak azoknak, akik csak a kezdeti fázisban szeretnék tudni, hogy milyen értékeket várhatnak el a rendszertől. Azok, akik komolyabban gondolkodnak egy napelemes rendszer kialakításán mindenképpen egy helyszíni szemlére van szüksége, hogy megtudja milyen rendszerre van szüksége.