Skip to content

Q-Cells QPEAK DUO-G8 Napelemek Bemutatása

  Egy napelemes rendszer kivitelezési folyamata előtt szinte minden esetben felmerülő kérdés, hogy milyen napelem kerüljön a rendszerbe. Mivel a napelemek élettartama esetében, nem 2-3, de nem is 10 éves, hanem bőven 20éven felüli működési időről beszélhetünk, ezért fontos, hogy a mindenki számára a legmegfelelőbb napelemek kerüljenek elhelyezésre. 

  Ebben a cikkünkben (cikk sorozatunkban) összeszedjük azokat a jellemző paramétereket melyekre érdemes odafigyelni a napelemek kiválasztásánál. Elsőként tesszük ezt egy manapság hazánkban is elterjedt napelemről, a Q-CELLS QPEAK DUO-G8 350W típusú  napelemekről.


  Q-cells napelem árak

  Természetesen az elsődleges szempont a kiválasztásánál a termék ára. Elmondható, hogy viszonylag széles árkategóriában érhetőek el napelem panelek, köszönhetően a különböző gyártási technológiának (mono kontra polikristályos itt érhető el), valamint további befolyásoló tényező még a teljesítmény, garancia, és a minőség is. 

  Nézzük meg az aktuális cikkünkben szereplő Q-CELLS gyártó általi típus erre a részre vonatkozó értékét. Mivel ezek egy új típusú fejlett technológiával rendelkező panelek, ezért ennek köszönhetően (melyet a későbbiekben részletezek) a prémium kategóriába sorolhatóak, így az áruk is magas megközelítőleg 60-70 ezer forint egy 350W-os panel Magyarországon.


  Teljesítmény

  Hogyha már meghatározásra került, hogy mekkora teljesítményű, méretű rendszer lenne az ideális az adott ingatlan fogyasztásának kiválasztására, de probléma adódott a tető méretével, akkor igen fontos szerepe van a napelemek teljesítményének. Mivel a napelemek mérete alig pár különbözik, csak pár centiméterben térnek el egymástól, így a teljesítményükkel variálhatunk. Nagyobb teljesítményű napelemekkel kevesebb panelra lehet szükség a kívánt teljesítmény eléréséhez. 

  Nézzünk példaként egy 10kW-os rendszert szemléltetésképpen.

  Egyik esetben számoljunk az aktuális napelemmel, mivel ennek teljesítménye magasnak mondható 350W, így a kívánt méret eléréséhez 28-29 db panel szükséges (9800W; 10150W)

  Következő esetben egy piacon még elterjedt 280W-os panel esetében a kívánt igény kielégítésére 35-36 db panel szükséges (9800W; 10080W). 

  Látható, hogy a nagyobb teljesítményű napelemekkel 7 db panel is megspórolható, ami a jelen esetben az átlagosnál valamivel nagyobbnak mondható 1740mm × 1030mm méretű napelemmel is jelentős helyigény csökkenést eredményez. 

  Kapcsolódó: Napelem helyigény kalkulátor


  Q-cells Garancia

  A garanciával kapcsolatban el lehet mondani, hogy a legtöbb napelemre érvényes az, hogy a gyártó 12 év termékgaranciát vállal a panelekre, valamint 25 év teljesítménygaranciát. 

  Mit is jelent ez? 

  A gyártó 12éves tartamon belül vállalja a napelemek cseréjét annak meghibásodása esetén. Valamint garanciát vállal arra, hogy 25 éves tartamig a napelemek minimum 85%-os teljesítménnyel képesek lesznek termelni. 

  Sajnos sok kivitelező ezekkel az adatokkal szokott manipulálni. Elhiteti a vevővel, hogy 25 év garancia van az ő általa kínált napelemekre, ami igaz is, csak nem teszi hozzá, hogy teljesítmény, és nem termékgarancia, amivel megtévesztheti az ebben esetleg laikus vevőket.

  Nincsen ez másképp a Q-CELLS típusú napelemekkel sem. 12 év termékgarancia, 25 év teljesítménygarancia. Lineáris teljesítménygarancia, maximum 0,52% teljesítménycsökkenés évente.

  q cells garancia
  Q cells teljesítményi garancia

  Technológia, minőség

  Ezen paraméterek a működésre, termelésre, valamint élettartamra lehetnek befolyásolóak. 

  A technológia fejlődésével egyre magasabb hatásfok érhetőek el a napelemekkel. Nincs ez másképp jelen esetben sem, mintegy 20,4%-os hatásfok érhető el ezen típusú panelekkel. 

  A Q-CELLS félcéllás monokristály panelek esetében a félcelláknak köszönhetően gyűjtősínek hossza csökkent, és így az ellenállásbeli veszteségek csökkentek, melyet tovább csökkent a hagyományos 6 sín helyetti 12 sín alkalmazása.

  Esetében két szakaszra oszthatóak a panelek, egy alsó, és felső szakaszra. Két részben külön kapcsolódnak a cellák egymáshoz, így egy esetleges  kisebb árnyékoló hatás miatt, kevésbé csökken a panel teljesítménye, az csak az egyik (alsó vagy felső) szakaszra lesz hatással, az árnyékolatlan rész teljesítményét nem befolyásolja.


  Összegzés

  Összegzésül tehát elmondhatjuk, hogy a napelemek esetében a választás során fontos tényezők a napelemek ára, teljesítménye, minősége, technológiája, hatásfoka, garanciája. Ezeket mindenképp érdemes megvizsgálni a panelek esetében választás előtt, és mindenki eldöntheti melyik számára a legjobban befolyásoló. 

  Remélem tudtunk egy kicsit segíteni a választásban a bemutatott Q-CELLS napelem panel bemutatásával. A következőekben sorra vesszük a további piacon gyakran előforduló típusokat, tartsanak velünk.


  Q-cells vélemény

  Cseke Péter

  Ár/érték
  Hatásfok
  Garancia
  Technológia

  Összegzés

  A piacon található egyik legjobb minőségű terméke.

  4.8

  Adatlap

  Forrás: q-cells.com