Skip to content

Mi történik akkor, ha nő a villamos áram fogyasztás?

  Ebben a cikkben segítséget szeretnénk nyújtani az erőmű tulajdonosoknak, és azoknak, akik még csak tervezik a napelemes rendszer kialakítást.

  Ki tárgyaljuk mi az, amire oda kell figyelni még a telepítés előtt, milyen lehetőségeink vannak ilyenkor. Illetve mit tehetünk akkor, hogyha már felszereltünk az ingatlanunkra egy napelemes rendszert, az rendeltetésszerűen működik, energiát termel, viszont a telepítéskor kialakított rendszerméret már nem tudja teljes mértékben kiszolgálni igényeinket, mert például időközben felszereltünk 2-3 új klímát, egy nagy teljesítményű fogyasztót csatlakoztattunk a hálózathoz, elektromos autót szeretnénk tölteni, vagy éppen a fűtésre szeretnénk rásegíteni elektromos árammal. 


  Lehetőségek, amikor még nincs kialakítva rendszer

  Abban az esetben, amikor még nem történt meg a napelemes erőmű telepítése érdemes átgondolni, hogy belátható időn (5-7 év) belül lesz-e olyan beruházás, amely jelentősen növelné az ingatlan energiaigényét. 

  Hogyha tervben van ilyen beruházás további két esetre lehet bontani a lehetőségeket. 

  Első esetben, hogyha ez a beruházás (pl. klímák vásárlása, felszerelése) viszonylag hamar történik a napelemes rendszer felszerelése után, akkor már egy nagyobb napelemes erőmű kiépítését kell tervezni, így azt a klímaberendezések felszerelése után se kell bővíteni. 

  Második esetben, hogyha ez a beruházás egy későbbi időpontban (pl. 5 év múlva) esedékes, és annak bekövetkezése sem biztos még (pl. tervben van egy elektromos autó vásárlása, aminek a töltését napelemes rendszerrel kívánjuk biztosítani), akkor érdemes a rendszert úgy kialakítani, hogy az a későbbiekben bővíthető legyen. A bővítéshez a már felszerelteken túl további napelemekre van szükség. Így például egy 5kW csúcsteljesítményű napelemes mezőhöz egy 7 – 7,5 kW-os méretű invertert célszerű választani, így a későbbi plusz napelem panelek felszerelése sem okoz gondot az inverter működésében. 

  Fontos, hogy a második esetben erre nincs lehetőség, hogyha az napelemes erőművet az MFB által nyújtott 0%-os hitelpályázattal kívánjuk kialakítani. Akkor csak a napelemeknek megfelelő méretű inverterrel pályázhatunk.


  Hogyha már kész napelemes rendszer mellet nő a fogyasztásunk

  Ebben az esetben, hogyha az előző pontban tárgyaltak szerint tervezett volt a fogyasztási érték növekedése, és a telepítés előtt számoltunk ezzel, nagyobb inverterrel történt a rendszer kialakítása, akkor egy kivitelező cég segítségével csupán annyi a teendő, hogy plusz panelekkel, az inverter méretéig megtoldjuk a rendszerméretet, így képes lesz ellátni a megnövekedett fogyasztást. Ez a legegyszerűbb megoldás a bővítésre.

  Hogyha ez nem megoldható, mert éppen hitelpályázattal lett kialakítva az erőmű, vagy csak szimplán nem állt fenn annak a lehetősége, hogy jelentősen növekedni fog a fogyasztás, de mégis szükséges lett, és az inverter teljesítménye a napelemes rendszerhez lett méretezve (leggyakoribb eset), akkor a következőeket tehetjük.

  Hogyha nem vettünk igénybe a napelemes rendszerhez az MFB által nyújtott 0%-os hitelpályázati lehetőséget, akkor a meglévő invertert egy nagyobb teljesítményű inverterre kell cserélni, és ehhez hozzákapcsolhatóak a plusz napelem panelek. 

  Akkor, hogyha az erőmű hitelpályázat segítségével létsült, az a lehetőség áll fent a rendszer bővítésére, hogy egy kisebb méretű pl. 3 kW-os inverterrel plusz napelemeket szerünk fel a tetőre. Tulajdonképpen egy második napelemes rendszer kerül kialakításra. 


  Összességében elmondható, hogy a napelemes rendszer bővítése hogyha a területi adottságok engedik megoldható, viszont annak költsége függ attól, hogyan terveztük meg a rendszert. Abban az esetben, hogyha számoltunk azzal, hogy nőni fog a fogyasztás, (és volt rá lehetőségünk, nem hitelpályázatból épült) és nagyobb invertert szereltünk fel, akkor csupán pár napelemet kell felszerelni mely nem jelent túl nagy költséget.

  Viszont, hogyha nem volt tervezett a bővítés, és a rendszer méret nem lett kialakítva esetleges bővítésre, akkor jelentős költségeket jelenthet egy új inverter vásárlása, cseréje, vagy egy kisebb plusz rendszer kialakítása. Így mindenképp célszerű a telepítés, tervezés előtt átgondolni nőhet-e belátható időn belül a fogyasztásunk, és úgy kialakítani a kívánt erőművet.